Erdoğan'ın tüm ulusa seslendiği konuşmada muhalefete yüklenmesini değerlendiren siyaset bilimci, Prof. Dr. Ayşen Uysal, " Meseleyi çok karmaşık hale getirdiler ve anlaşılması iyiden iyiye zorlaştı. Algıyı dağıtmak için de sert konuşmalara başvurulabiliyor" dedi

Erdoğan 'Ulusa Sesleniş'i fırsata çeviriyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından "ulusa seslenen" AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıpkı önceki konuşmalarında olduğu gibi bu konuşmasında da muhalefete yüklendi.

Salgın hastalığın ardından alınan tedbirlere yönelik yeni kararları açıklayan Erdoğan, daha sonra CHP'ye "yaratık" benzetmesinde bulundu ve "Sizin ne omurganız, ne davanız, ne kavganız var. Siz mitolojideki sadece düşmanlıktan, nefretten, acıdan beslenen yaratıklar gibisiniz" ile "CHP ve aynı zihniyetin medyadaki mensuplarını bir kez daha ikaz ediyoruz. Beyhudelerle uğraşmayın, Türk milleti sizi ne o sandıktan çıkartır, ne de sırtınızı yasladığınız darbecilere meydanı bırakır" sözlerini sarf etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm ulusa seslendiği konuşmada muhalefete yüklenmesini değerlendiren siyaset bilimci, Prof. Dr. Ayşen Uysal, "Tüm ülkenin ekran başında olmasından faydalanıyor" dedi. Erdoğan'ın toplumun hassasiyetle yaklaştığı bir konuyu fırsata çevirdiğini bildiren Prof. Dr. Uysal, "Muhaliflerle yandaşlar iktidar yüzünden kutuplaştı. Birçok insan iktidar temsilcilerinin sesini duymak istemiyordu ve televizyon izlemiyordu. Şimdi durum farklı. Artık herkes pandemi hayatlarını etkilediği için televizyon izliyor. Muhaliflerinin ve tüm tabanının kendisini dinlediğini hesap ederek bu konuşmaları bilinçli olarak yapıyor" dedi.

erdogan-ulusa-seslenis-i-firsata-ceviriyor-727486-1.

POLİTİKA ÜRETEMİYORLAR

İktidarın yetersiz ve 'karmaşık' önlemler nedeniyle tepki çekebileceğini, sert söylemlerle bunu da engellediğini bildiren Prof. Dr. Uysal, "İktidarın öngörüsüz ve plansız uygulamaları vardı. Meseleyi çok karmaşık hale getirdiler ve anlaşılması iyiden iyiye zorlaştı. Algıyı dağıtmak için de sert konuşmalara başvurulabiliyor. Bunun en temel nedenlerinden biri politika üretememek ile ilgili. Yerelde muhalefet belediyeleri çözüm ürettikçe iktidarın yeni politika üretememe, yeterince hızlı politika geliştirememe sorunu doğdu. Buradan kaynaklanan gerilim hattı var" diye konuştu.

TEHDİT EDİLDİK

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını "tehdit" olarak değerlendirdi. Erdoğan'ın partililerini tehdit ettiğini ancak korkutamayacağını söyleyen Özkoç, "Demokratik bir ülkede ana muhalefet partisini nasıl tasfiye etmek istiyor? Bunu millete açıklamak zorundalar" dedi.