Libya’daki yönetim krizi hakkında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya özellikle Libya'da düşmemesini temenni ediyorum” dedi

Erdoğan: Uluslararası toplum Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemeli

Suriye iç savaşında çözüm yerine çatışmayı körükleyen bir politika benimseyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya konusunda yaptığı açıklamada, uluslararası toplumu Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni'ndeki konuşmasında konuya değindi.

“Son 9 yıldır Suriye'de devam eden çatışmalardan sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa etkilenmiştir” diyen Erdoğan, “Aynı şekilde şayet bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleriyle lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Berlin Konferansı sonucunda ortaya çıkan 55 maddelik planın Libya'da siyasi istikrarın yeniden tesisi yönünde önemli bir adım olduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

"Ancak bu planın başarısı alınan kararların sahada uygulamaya geçirilmesine bağlıdır. Bu konuda özellikle darbeci Hafter ve destekçileri üzerinde baskı kurulması önem arz ediyor. Dünden itibaren Trablus'taki sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıların artması, Mitiga Havalimanının hedef alınması kimin barıştan kimin de kan ve göz yaşının sürmesinden yana olduğunu göstermiştir.

Son bir kaç haftada yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bu gerçekler ışığında uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya özellikle Libya'da düşmemesini temenni ediyorum. Libya ile 5 asırlık tarihi, beşeri ve kültürel ilişkileri olan bir ülke olarak duruşumuz nettir. Libyalı kardeşlerimizin barışı huzuru ve geleceği için bu zor zamanlarında onların yanında olmayı sürdüreceğiz. Tıpkı Berlin Konferansında olduğu gibi barış için, çözüm için, kan ve göz yaşının durması için atılan adımları güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Bu süreçte Alman dostlarımızla yakından çalışacak, inşallah ortak menfaatlerimiz doğrultusunda ilişkilerimizi geliştireceğiz."