‘Erdoğan ve Bahçeli’nin toplamı Türkiye değildir’

ZEYNEP KURAY

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda süren Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne gönderdiği mesajında, “Erdoğan ve Bahçeli’nin toplamı Türkiye değildir. Türkiye’de biz de varız. Bizi yok sayanları ve yok etmeye çalışanları kendi utançları ve yalnızlıklarıyla baş başa bırakıp, bütün Türkiye olarak el ele verelim, geleceğimizi kazanalım” dedi. Öte yandan polis nöbete destek veren yurttaşlara saldırdı, 8 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Demirtaş: Faşizmin panzehiri cesaret
Demirtaş, Vicdan ve Adalet Yürüyüşü’ne gönderdiği mesajda, toplumun her kesimini nöbete destek vermeye çağırarak şu ifadeleri kullandı; “Faşizmin öncelikli ihtiyacı toplumun her kesiminde korku iklimi yaratmaktır. Bu nedenle faşizme karşı ideolojik mücadeleyi yok saymadan, cesareti ön plana çıkarmak acil bir gerekliliktir. Bizler, içeride ve dışarıda, faşizmin panzehrinin cesaret olduğunu bilerek direnmek zorundayız. Direnişin küçüklüğüne, büyüklüğüne, kitleselliğine, tekilliğine bakılmaksızın, kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi önemlidir.”

“AKP-MHP faşist blokuna biat etmeyen herkes saldırının hedefinde” diyen HDP’li Lider, “Bu nedenle faşizme karşı direniş cephesinin de bütün mağdurları kapsaması ve birleştirmesi gereklidir. (...) Bizi Türkiye’de bir arada tutacak şey, Türklüğümüz ya da Kürtlüğümüz değildir; Aleviliğimiz ya da Sünniliğimiz değildir; sağcılığımız ya da solculuğumuz değildir. Eşitliği, adaleti, özgürlüğü ve barışı sağlayacak güçlü bir demokrasi ancak bizi bir arada tutabilir” ifadelerini kullandı.

erdogan-ve-bahceli-nin-toplami-turkiye-degildir-332109-1.

Yürüyüşe de abluka
Öte yandan başından beri polis ablukasına sahne olan Vicdan ve Adalet Nöbeti, dün İstanbul’daki son gününde polis saldırısıyla sona erdi. İstanbul’daki nöbeti parktan İskele Meydanı’na yürüyerek sonlandıran HDP vekillerinin halk ile buluşmasını sokakta da engelleyen polisler, ablukayı protesto eden yurttaşlara plastik mermilerle saldırdı. Gazetecilerin çekim yapmasını da engelleyen polisler, gazeteci Onur Öncü’yü darp etti. Öncü, gazeteciler tarafından polisin elinden alındı.

‘Bizden korkuyorsunuz ‘
İskele Meydanı’nda açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, devletin bu tutumuna sert tepki gösterdi. Kemalbay, hükümete şöyle seslendi: “Bizden korkuyorsunuz çünkü sizi iktidardan düşüren parti biziz. 7 Haziran’da sizi iktidardan düşürdük. Suç işliyorsunuz. Halkın demokrasi , özgürlük ve barış için yükselttiği bu sesi ablukaya almak, kuşatmak ve bitirmek istiyorsunuz. Ama görüyorsunuz işte, HDP bitmiyor, mücadeleye devam ediyor ve edecek.” Yeni devlet tartışmalarına da değinen Kemalbay, “Bu devletin neresi yeni, aynı ceberrut devlet” dedi.

8 gözaltı
Açıklamanın ardından vekilleri Van’a uğurlamak ve ablukayı protesto etmek isteyenlere polis plastik mermilerle saldırdı; saldırıda 8 yurttaş darp edilerek gözaltına alındı.