AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Conte, ortak düzenledikleri basın toplantısında Libya sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu

Erdoğan ve Conte'den ortak basın açıklaması

AKP' Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan Erdoğan, "Ateşkesin kalıcı bir hal alması için gayret gösteriyoruz" dedi. Erdoğan ile askeri durumun bir ateşkesle sonlandırması konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Conte ise, "Bölünmemiş, bağımsız ve egemen bir Libya; amaç budur" diye konuştu.

Erdoğan şöyle konuştu:

"Görüşmede İdlib'deki gerginliği azaltma konusundaki çabalarımıza İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım. Öyle zannediyorum akşam saatlerinde nihayete erecek, olumlu istikamette devam ettiği bilgisini aldım. - Temennim odur ki noktayı orada koymak suretiyle barışın Libya'da hakim olmasına yardımcı olur."

"Berlin Süreci sayesinde Libya'da gerginlik yerini bir siyasal sürece bırakacaktır. Libya'da ateşkesin önemli bir fırsat penceresi açacağını, barışçıl sürece girileceğini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Conte şu şekilde konuştu:

"Eğer uluslararası topluluk tarafından ortak istikrarlı bir çözüm bulamazsak, bu geçici bir ateşkes olabilir. Biz Berlin sürecinin önemli bir fırsat oluşturacağında mutabık kaldık. Sayın Başkan Erdoğan ile birlikte tırmanmakta olan askeri durumun bir ateşkesle sonlandırması konusunda hemfikiriz. Türk-Rus beyanının önemli bir fırsat penceresi açacağına, bu şekilde BM himayesinde barışçıl bir sürece geçileceğini umuyorum. Ortak amaçlarımız var. Kordineli bir şekilde bilgi alışverişi yapmaya devam ederiz.

Önümüzdeki günlerde konferans toplanıyor. Bu sayede gerginlik yerini siyasal sürece bırakacak. Bu bize inandırıcılık da sağlıyor. Biz bütün Libyaylılara çağrıda bulunmak istiyoruz. Her hareketlerinde geleceklerini kararlaştırıyorlar. Müreffeh olmak istiyorlarsa, tam bir demokratik yaşama açılmak istiyorlarsa İtalya nezdinde değerli bir müttefik bulacaklar. Herhangi bir şekilde şartlandırıcı şekilde istikrarlı ve bağımsızlık üzerine müdahalesi olacak hiçbir şeyi İtalya kabul etmeyecektir. BM himayesi ve Berlin konferansında bizler bu çözümün parçası olarak varız.

Ekonomik açıdan, ticari, kültürel açıdan da iki ülke son derece sağlam ve eski bağlara sahip. Vaatkar bağlara sahip ülkelerdir. Çok sayıda şirketimiz Türkiye'de faaldir ve son derece memnundur bu faaliyetlerinden. İtalya'da da çok sayıda tur şirketi çalışmakta. Türkiye'deki İtalyan şirketler 1400 kadar, büyük şirketler de var kobiler de var. İş birliği yapmak istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye'deki reform sayesinde hep daha fazla yatırım yapmayı arzu ediyoruz. İnsan hakları konusunda da ben hukukçu olarak söylüyorum reformlar hep yardımcı oluyor diyebilirim. Bireyin haklarını gözeten reformlar her zaman yatırım ortamına destek olur."