Erdoğan ve TSK'den açıklama: Afrin kent merkezi kontrol altına alındı

"Çanakkale Zaferi'nin 103. yılı töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, ÖSO bayrağı dalgalanıyor. Afrin operasyonumuzu en başından beri yürekten destekleyen milletimize şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Erdoğan, Afrin'in TSK destekli ÖSO tarafından kontrol altına alınmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Çanakkale Deniz Zaferimizin 103. yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu tarihi günde tüm şehitlerimizi ve gazilerimiz rahmetle yadediyoruz. Böyle bir gençlik olduktan sonra Allah'ın izni ile yeni yeni Çanakkale Zaferlerini yakalamaya hazırız. Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Afrin şehir merkezi TSK desteğindeki ÖSO mensupları tarafından bu sabah 08:30 itibarıyla tamamen kontrol altına alınmıştır. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, ÖSO bayrağı dalgalanıyor. Afrin operasyonumuzu en başından beri yürekten destekleyen milletimize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye bir kez daha haklının, mazlumun yanında olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.

140 bin kişi Cerablus'a döndü, şimdi de Afrinli olan kardeşlerimiz, Afrin'e dönecekler. Aynı zamanda bölgeyi yaşanabilir hale getirecek tüm adımları atacağız. Bölge halkının en kısa sürede evlerine kavuşmaları için gereken her türlü adımı atacağız. Türkiye'nin ve milletimizin Suriye'nin ve Suriyelilerin bu ortak zaferi, terör örgütlerini aramıza bir hançer gibi sokmaya çalışanlara verilmiş en güzel cevaptır. "

TSK'DEN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) Afrin ile ilgili yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun!" dendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"18 Mart 2018 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Kontrol altına alınan bölgelerde mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları sürdürülmektedir. Harekât kapsamında terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar 46 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 225 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Harekâtın başlangıcından itibaren toplam 3603 terörist etkisiz hale getirilmiştir."

TSK ayrıca, şehir merkezinden ilk görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

erdogan-dan-afrin-aciklamasi-440318-1.

DEMİRCİ KAWA HEYKELİ YIKILDI​

Afrin'e yönelik başlatılan operasyonun 58'inci gününde, Afrin kent merkezi kontrol altına alındı. ÖSO'cuların Zerdüştlük inancında kutsal görülen Demirci Kawa'nın Afrin merkezindeki heykelini yıktı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Whatsapp'taki açıklama grubunda, 'heykelin devrilmesinin Kürt halklarının tarih ve kültürüne yönelik bir saldırı olduğunu' belirtti.

ÖSO mensupları sosyal medya hesaplarından devrilme anının videosunu yayımlarken Reuters haber ajansı da heykelin devrilmesini görüntüledi.

Kürtlerin Newroz'la özdeşleştirdiği Demirci Kawa'nın hikayesi, Orta Doğu'daki mitolojik efsaneler arasında yer alıyor.

SALİH MÜSLİM'DEN İLK YORUM

PYD Eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Afrin'deki gelişmelerle ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Bir muharebeden çekilmek, savaşın kaybı veya mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmez. Mücadele devam edecek ve Kürt halkı, kendisine yönelik soykırım planına karşı kendisini koruyacak. Zafer Kuzey Suriye halklarının olacak” dedi.