Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni'nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yangınlara karşı en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk" dedi.

Erdoğan: Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu bu dönemde kurduk

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de 15 Temmuz Demokrasi Müzesi mevkisindeki bulunan Millet Ormanı'nda, Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni’ne katıldı. Türkiye’de yangınlara karşı tarihteki en zengin hava filosunun bu dönemde kurulduğunu söyleyen Erdoğan, “Çıkan her yangına en kısa sürede müdahale imkanına kavuştuk” dedi.

Erdoğan şöyle konuştu:

"Yangına müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdük. OGM 21 binin üzerindeki personeli ve 4 bin 311 aracıyla yangınlara karşı görev başındadır. Yangınlara karşı en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Amfibik uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. İHA'ları da kullanmaya başladık. 7 gün 24 saat ormanlarımızı gözetleyerek çıkan her yangına müdahale imkanına kavuştuk. 9 İHA ve 10 drone bulunuyor. Teşkilatımızı güçlendirmeye devam edeceğiz."

Türkiye’nin erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülke olduğunu iddia eden Erdoğan, “Türkiye 1970'li yıllarda 500 milyon toprağı kaybederken, ağaçlandırma ve diğer tedbirlerle 154 milyon tona kadar düşürdük. Her yıl Kıbrıs kadar bir toprağı kaybetmiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

"Türkiye haksızlık ve adaletsizliklere karşı verdiği mücadelenin ardından Paris İklim Anlaşmasında taraf olarak 2050'de sıfır emisyon hedefini ortaya koymuştur. Bunun merkezine Yeşil Kalkınma Devrimi'ni yerleştirdik.

Son 19 yıldır Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz. Ülkemiz orman varlığını artıran sınırlı sayıdan ülkelerden biri olmuştur. 5,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 23 milyon hektar sınırına getirdik.

BM Küresel Orman Raporuna göre, Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncü sırada yer alıyor. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını, ülkemizin 3'te 1'ine ulaştırmalıyız.

‘EROZYONLA MÜCADELEDE DÜNYAYA ÖRNEK BİR ÜLKEYİZ’

"Milli park sayımızı 45'e yüklettik. Erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülkeyiz. Türkiye 1970'li yıllarda 500 milyon toprağı kaybederken, ağaçlandırma ve diğer tedbirlerle 154 milyon tona kadar düşürdük. Her yıl Kıbrıs kadar bir toprağı kaybetmiyoruz.

Orman köylümüzün refahını artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. 252 bin aileye 4 milyar lira kredi sağladık. Faizi tamamen kaldırdık. Ormancılık faaliyetlerinde çalışan ailelere 22,3 milyar lira ödeme yaptık.

Ülkemiz ormanlarının yüzde 54 yangına karşı hassas alanlardan oluşuyor. Akdeniz Bölgesi iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösteriliyor. Tüm bu olumsuz şartların ağır bedelini 28 Temmuz'da başlayan bir dizi orman yangınıyla ödemek mecburiyetinde kaldık. 54 ilde yaşanan 299 orman yangını, 255 kırsal alan yangınıyla mücadele ettik. Orman teşkilatımızın kahraman mensupları ve gönüllü vatandaşlarımızla cansiperane bir çalışma yürüttük.

‘YANGINLAR SADECE ÜLKEMİZİ ETKİLEMEDİ’

Yangınlar sadece ülkemizi etkilemedi. Dünyanın pek çok yerinde benzer afetler yaşandı. Avustralya, ABD, Sibirya, İspanya'dan İtalya'ya kadar yaşanan orman yangınları önemli kayıplara yol açtı. Önümüzdeki yıllarda devam edeceği belirtilen orman yangınlarına karşı güçlü işbirlikleri oluşturmamız gerekiyor. Bilgi ve donanımı paylaşmak bu müdahaleyi kolaylaştıracaktır.

Yangına müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdük. OGM 21 binin üzerindeki personeli ve 4 bin 311 aracıyla yangınlara karşı görev başındadır. Yangınlara karşı en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Amfibik uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. İHA'ları da kullanmaya başladık. 7 gün 24 saat ormanlarımızı gözetleyerek çıkan her yangına müdahale imkanına kavuştuk. 9 İHA ve 10 drone bulunuyor. Teşkilatımızı güçlendirmeye devam edeceğiz."