AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece düşüncesinin lehine karar ve uygulamalarda “Saygı duyulmalı” dediği yargıya dün bir kez daha tepki gösterdi. Danıştay Savcısı, türban mütalaası nedeniyle Erdoğan’ın hedefine oturdu

Erdoğan, yargıya ‘saygı duymadığı’ günündeydi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı konusundaki görüşlerini dün de ‘tepki’yle ifade etti. Daha önce kendi politikaları ve düşünceleri lehine verilen yargı kararlarına dair “Saygı duyulmalı” açıklamaları yapan Erdoğan, dün de düşünceleri aleyhindeki kararlara gösterdiği tepkilere bir yenisini ekledi.

Üsküdar’daki toplu açılış törenine katılan AKP’li Cumhurbaşkanı, TSK’de türbanın serbest bırakılması davasında verilen mütalaa üzerinden Danıştay Savcısı’nı hedef aldı. Erdoğan, “Başörtü meselesinde böyle bir anlayışın izlerini görüyoruz. Türkiye’de kamuda ve özel sektörde başı açık, başı örtülü ayrımını kaldırdık. Bir anda bakıyorsunuz bir savcı çıkmış, ya sen kimsin ya? Sen savcı olabilirsin, her şey bir yere oturmuşken sana ne oluyor da uygulamanın iptalini isteyebiliyorsun” ifadelerini kullandı.

Danıştay savcısı, TSK’da türban serbestliği için “Anayasanın 2. maddesinde yer alan laiklik ilkesi varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez” diye mütalaa vermişti.

EKİMDE DE HEDEF ALMIŞTI
Erdoğan’ın bu tepkisi, son aylarda Danıştay’a yönelttiği ikinci tepki oldu. Ekim ayında ilköğretim okullarında okutulan andımızın kaldırılması kararını iptal eden Danıştay’a Erdoğan, “Beş yılda ant ile ilgili karar veriyor Danıştay. 2013’te neredeydiniz? 2013’ten 2018’e kadar neredeydiniz? 2018’e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın da bunu sormak bizim hakkımız olsun” ifadeleriyle tepki göstermişti.
Erdoğan, bu ifadelerine karşın rahip Brunson’ın tahliye edilmesi, CHP’li Enis Berberoğlu’nun hapis cezası verilmesi gibi konularda ise ‘yargı kararlarına saygı’dan dem vurmuştu.

YİNE CHP STRATEJİSİ
Erdoğan, konuşmasının devamında yerel seçim stratejisinin de diğer seçimlerde olduğu gibi CHP’yi hedef tahtasına oturtmak olduğunun sinyalini verdi. 24 Haziran seçimlerinde vaat ettiği Millet Kıraathanelerine ilişkin “Millet kıraathanesi dedik, kumarhane açacak dediler. Neden? Çünkü bunların meşrebi bu. Kumar kağıtlarıyla, okey masalarındaki tahtarlarla yatıp kalkar bunlar” diyen Erdoğan, “Biz belediyeciliğin okulunu kurduk. Bu bizim işimiz. CHP’nin belediyecilik vesaire yok” ifadelerini kullandı.

Sarı Yelekliler eylemine de değinen Erdoğan, ‘Avrupa demokrasisinin sınıfta kaldığını’ söyleyerek, “Avrupa sokaklarındaki görüntüleri endişe ile takip ediyoruz. Umarım Paris sokaklarındaki duvarlarda ‘zulüm 1789’da başladı’ yazılarını da görmeyiz” diye konuştu.