EKONOMİ SERVİSİ 24 Haziran genel seçimi öncesinde Adana’da yaptığı konuşmada “Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin üzerinden on aydan fazla zaman geçti. O tarihten bugüne faizler düşmek bir yana aksine fahiş oranda daha da arttı. Faizlerdeki artış işsizliği tetikliyor Faizlerdeki artışla […]

Erdoğan yetkiyi aldı ama faizler düşmüyor: Faizle nasıl uğraşılır göremedik!

EKONOMİ SERVİSİ

24 Haziran genel seçimi öncesinde Adana’da yaptığı konuşmada “Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin üzerinden on aydan fazla zaman geçti. O tarihten bugüne faizler düşmek bir yana aksine fahiş oranda daha da arttı.

Faizlerdeki artış işsizliği tetikliyor

Faizlerdeki artışla beraber tasarruf sahibi olanlar gerçek yatırım yaparak istihdam yaratmak yerine finansal yatırım yaparak faiz geliri elde etmeyi umuyorlar. Bu yüzden her yıl artan nüfus istihdama dahil olamıyor ve böyle işsizlik artıyor. Diğer yandan borç batağındaki özel sektörde faizlerin artmasıyla beraber konkordato ve iflaslar artıyor. Şirketler borçlarının faizini dahi ödeyemez durumda.

Sorun Türk Lirası’ndaki değer kaybında

Türk Lirası’na dönük güven kaybı hem yurtiçinde hem de yurtdışında tasarruf sahibi kişilerin lira satıp dolar almasına sebep oldu. Bu durumda lira değer kaybederken dolar değer kazandı. Bu sebeple Merkez Bankası dolardaki yükseliş trendini kırmak için faizleri yükseltip, kişilerin liranın faiz getirisi sayesinde lira tutmalarını arzu ediyor. Ancak Artan enflasyon yüzünden zaten değer kaybeden liraya verilen mevcut faiz bile birçok ekonomist tarafından yeterli görülmüyor.

En çok borçlu sektörler etkileniyor

Faiz duyarlılığı en yüksek olan sektörler borç yükü çok yüksek olan inşaat ve enerji sektörleri. Özellikle inşaat sektöründe faizlerin artması insanların konut talep etmemesine, konut sahibi olanların da konut satarak elde ettiği parayı faize yatırmasına sebep oluyor. Bu durumda konut fiyatları düşüyor.

Cumhurbaşkanı 19 Haziran’da ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinden 5 gün önce, 19 Haziran’da yaptığı bir konuşmada, “Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” demişti.