Erdoğan yine kendini yalanladı
Erdoğan SADAT’ın kurucusuyla aynı masada

Haber Merkezi

Erdoğan’ın hem iç politikada hem de dış politikada gerçekleştirdiği çelişkili söylemlerinin ardı arkası kesilmiyor. İki hafta önce SADAT için “Alakam yok” sözlerini söyleyen Erdoğan, Cumartesi günü Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen istişare ve değerlendirme toplantısında tekrardan kendisini yalanladı. Erdoğan konuşmasında, “SADAT’ın kurucusu denilen tuğgeneralle göreve getirdikten sonra benimle çalıştığı süre içerisinde cumhurbaşkanlığı külliyesinde görüşmelerim var” dedi.

BİR ÖYLE BİR BÖYLE

Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun SADAT için, “AKP’nin paramiliter kuruluşu” söyleminin ardından “Bu çıkışın suflesinin nereden geldiğini, neyi amaçladığını, niçin şimdi yapıldığını da çok iyi biliyoruz. Başaramayacaksınız" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan’ın yakın dönemde kendisiyle çelişen söylemlerinin bazıları ise şu şekilde:

Rahip Brunson Krizi: İzmir’de ‘FETÖ ve PKK adına suç işlediği’, casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson için 28 Eylül 2017’de yaptığı bir konuşmada, Brunson’ın serbest bırakılmasını Fethullah Gülen’in ABD’den iadesiyle sağlanabileceğini söylemişti. Erdoğan, süreç boyunca “yargı kararını verir” gibi benzer söylemlerini yinelerken dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan görüşmeler sonrası Ekim 2018’de Brunson’un serbest bırakılarak yurt dışı yasağı kaldırıldı.

Kaşıkçı Cinayeti: 2018’de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde öldürülmesinin ardından Erdoğan, "Hiç kimse tüm sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin" ifadelerini kullanmıştı. Ancak 2 Ekim 2018’de Kaşıkçı Davasıyla ilgili durdurma kararı verilmiş ve dosya Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistan’a devredildi.

128 Milyar Dolar: Muhalefetin Merkez Bankası rezervlerindeki kayba ilişkin gündeme getirdiği ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna AKP’nin içerisinden birbirinden farklı yanıtlar gelirken Erdoğan da kendisiyle çelişen birçok açıklama yaptı. Erdoğan, 27 Şubat 2021’de “Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır” derken 10 Mart 2021’de “Paranın hepsi Merkez Bankası’nda. Merkez Bankası’nda kaybolan bir şey yok” demişti.

Sığınmacı Çıkmazı: Göçmen krizinin baş sorumlusu Erdoğan, gündemin akışına göre sığınmacılara yönelik söylemlerinde sıkça ‘U dönüşü’ gerçekleştirdi. 15 Mart’ta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde "Uluslararası İyilik Ödülleri" programına katılan Erdoğan, “Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndermeyeceğiz, ensarın ne olduğunu biliyoruz” dedi. 3 Mayıs’ta video mesaj ile katıldığı Suriye’deki İdlib Briket Evleri Açılış Töreni’nde ise “Güvenli bölgelere 500 bin Suriyeli dönüş yaptı. 1 milyon Suriyeli kardeşimizin dönüşünü sağlayacak bir projeyi hayata geçireceğiz” diye konuşmuştu.