AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz hakkında bir kez daha konuştu ve "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman yüksek faizci olmadım" dedi. "Stokçuluk bizim dinimizde haramdır" diyen Erdoğan, "Bunu yapamazsınız. Yapanlar varsa, bunun bedelini ödeyecekler" ifadelerini kullandı. Erdoğan asgari ücrete ilişkin ise "Bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha faiz hakkında konuştu. Erdoğan, "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, açıklamasında faiz tartışmalarına değindi.

"Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynısını söylüyor" diyen Erdoğan, "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman yüksek faizci olmadım. Ama siz mandacı tayfasınız. Döviz kuru ve fiyat artışında da aynısını yaptınız. İstiyorlar ki ülke batsın, mahvolsun" ifadelerini kullandı.

"Türkiye yüksek faizi terk etti" diyerek devam eden Erdoğan, "Üretimi, ihracatı önceleyen bir stratejiye geçmiş bulunuyoruz. Ülkemizin neredeyse dünyada büyümesini sürdüren yegane ekonomi haline gelmesini bu değişime borçluyuz" dedi.

Erdoğan, "Faiz oranını dayatmaya göre değil, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Asıl zenginliğin üretim gücüyle, milletin aş sahibi olmasıyla biliyor, bu şekilde hareket ediyoruz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer" diye konuştu.

"Stokçuluk bizim dinimizde haramdır, bunu yapamazsınız" diyen Erdoğan, "Yapanlar varsa, bunun bedelini ödeyecekler" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıklanlar şöyle:

"Ülkemizin yeni tehditlerle yüzleştiği dönemde sahte bir kaygı ifadesinin gerisinde sevinçle beklediklerini gördük. Bunlar her meselede böyle davrandılar. Karanlık cinayetlerde, terör örgütlerinin saldırılarında dökülen kanları üzerimize sıçratmak için çalıştılar. Hep karşı tarafın yanında saf tuttular. Türkiye ekonomisini mahvedeceğiz diyenlerin değirmenine su taşıdılar. Yönetimi değiştireceğiz diyenlerin yoldaşlığına soyundular. Sinsi oyunlar peşinde koşanların figüranlığına talip oldular. Ormanlarımız yanarken bile ateşin üzerine benzin dökecek fitne işlerle uğraştılar.

Utanmadan sıkılmadan 'yüzde 1'e indirin.' Sizin yemininiz makbul değil. Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynısını söylüyor. Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu herkes bilir. Hiçbir zaman yüksek faizci olmadım. Ama siz mandacı tayfasınız. Döviz kuru ve fiyat artışında da aynısını yaptınız. İstiyorlar ki ülke batsın, mahvolsun.

Türkiye yüksek faizi terk etti. Üretimi, ihracatı önceleyen bir stratejiye geçmiş bulunuyoruz. Ülkemizin neredeyse dünyada büyümesini sürdüren yegane ekonomi haline gelmesini bu değişime borçluyuz. Ülkemizin ihracatı sadece rakam olarak değil, yapısal olarak da güçlü bir konuma yükseliyor. Ülkemizin 81 ilinin tamamına yayılan OSM ve fabrikalarıyla çalışıyoruz. 2021 yılını çift haneli büyümeyle tamamlamaya gidiyoruz.

Yüksek faiz sistemiyle devam etseydik bu büyüme rakamlarını göremeyecektik. Böyle bir durumda Türkiye önümüzdeki onlarca yıl boyunca bir daha gelişmiş ülkeler ligine çıkma fırsatını yakalayamayacaktır. Faizi düşürerek yatırımı ve üretimi kolaylaştırıyoruz. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir. Doğrusu bizim yaptığımız. Biz yanlış yolda ilerliyor olsaydık, başkaları önümüzü keserdi. Tüm sektörlerde yeni yatırımlarla, yeni istihdamlarla kapasite büyütme yarışındayız. Biz ülkemizi sıcak paranın cenneti haline dönüştürmek yerine kalıcı yatırımların mücadelesini veriyoruz.

Ülkemizin sınırlı kaynaklarını yüksek faizle başlayan enflasyonla sonuçlanan kısır döngünün reel sektöre yönelmesini sağlıyoruz. Kurdaki ve fiyat artışlarındaki dengeyle tümüyle yatırıma, istihdama, üretime akacaktır. Faiz oranını dayatmaya göre değil, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Asıl zenginliğin üretim gücüyle, milletin aş sahibi olmasıyla biliyor, bu şekilde hareket ediyoruz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer. Üretim ve istihdamdaki artış kalıcıdır. Ekonomide de dünya 5'ten büyüktür diyoruz.

Biz bu mücadeleyi verirken, döviz kurunun yükselmesini bekleyenler ile haksız kazanç peşinde koşanların sonu hüsran olacak. Stokçulara bu ülkeyi mezar edeceğiz. Stokçuluk bizim dinimizde haramdır, bunu yapamazsınız. Yapanlar varsa, bunun bedelini ödeyecekler. Bunun için de Ticaret Bakanlığımız olmak üzere bunların üzerine gideceğiz.

Yüksek faiz ve kur manipülasyonu üzerinde kendi halkını soymak peşinde koşanlar evladının hayatına kast ettikleri bilmelidir. Yüksek faiz, düşük kur düzenine geri dönülmeyecektir. İstihdam artırılacak, cari fazlayla büyüme desteklenecek. Bizi çalışmak kurtarır. Hep birlikte çalışacağız, daha çok çalışacağız. Üreteceğiz, daha çok üreteceğiz. Güçleneceğiz, daha çok güçleneceğiz. Büyüteceğiz, daha çok büyüyeceğiz. Ne yaptığımızı, nasıl yapacağımızı, nelerle karşılaşacağımızı ve hangi sonuçlar elde edeceğimizi biliyoruz. Hedeflediğimiz şekilde gelişmiş ülkeler arasında yer alana kadar bize durmak yok."

ASGARİ ÜCRET VE KUR MESAJI

Erdoğan, grup toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücrete ilişkin “Asgari ücretle ilgili çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda açıklanacak. Bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız” dedi.

Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesine dair ise “Gerekli olduğu zaman müdahale yapılır” dedi.