AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’nın devlet başkanları ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Kahovka Barajı patlaması hakkında uluslararası bir komisyon kurulmasını önerdi.

Kaynak: AA
Erdoğan, Zelenski ve Putin’le görüştü: Kahovka Barajı patlaması için komisyon önerisi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş halindeki Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna’nın Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Zelenski ile yapılan görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajında yaşanan patlamaya ilişkin detaylı araştırma için savaşan taraflardan uzmanların, Birleşmiş Milletler ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini ifade etti.

Türkiye olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Erdoğan, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini de dile getirdi.

Erdoğan, ayrıca, müzakerelere dönüş fikrinin hakim kılınması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, bu görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajı'nda yaşanan patlamaya ilişkin kapsamlı soruşturmanın hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Bu doğrultuda Rus ve Ukraynalı uzmanların, Birleşmiş Milletlerin ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bağlamda Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahıl Mutabakatı'nın sürdürülmesine tüm dünyanın verdiği önemin altını çizerek, müşterek gayretlerle tesis ettikleri mutabakatın küresel gıda krizinin önünün alınması noktasında hayati rol oynadığına dikkati çekti.

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerle Rus tahıl ve gübresinin ihracına dair engellerin kaldırılması için yürütülen istişarelerin devamında fayda gördüğünü de belirtti.

Türkiye'nin adil barışın tesisi noktasında gereken çabayı sergilemeye devam etme kararlılığında olduğunu vurgulayan Erdoğan, çatışmaların sona ermesi için gereken her türlü desteği samimiyetle vermeye hazır olduklarını söyledi.