AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı ortak yayında AKP’nin 21 yıllık iktidarına yönelik pembe tablolar çizdi. Erdoğan, kadına yönelik şiddetin azaldığı, ekonominin düzeldiği gibi bir dizi gerçek dışı ifadeler kullandı.

Erdoğan’dan pembe masallar

İlayda KAYA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2’nci tura 1 gün kala AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak yayına katılarak yine masallar anlattı, hayal sattı. 21 yıllık iktidarı boyunca ülkeyi her alanda uçuruma sürükleyen Erdoğan, pembe tablolar çizerek, kadına yönelik şiddetten hak ihlallerine, ekonomiden nefret diline kadar birçok alanda gerçeklerden uzak beyanlarda bulundu. Erdoğan’ın açıklamaları yıllar bazında paylaşılan birçok veri ile durumun aksini ortaya koydu.

HERKESE DÜŞMAN

BEYAN: Erdoğan, “Türkiye’nin önünde yeni bir dönemin kapılarını birlikte açalım.”

GERÇEK: Erdoğan, son 21 yılda ülkenin yarısına ayrıştırıcı bir politika sergiledi. Ülkenin yarısını düşman ilan eden Erdoğan’ın iktidarda bulunduğu süre boyunca bir dizi hak ihlalleri yaşandı. Çocuk istismarında artış yaşanırken, LGBTİ+ bireylerin yaşam haklarına yönelik bir düzenleme yapılmadı. Binlerce gazeteciye soruşturma açılarak hapis cezası verildi.

NEFRET DİLİNİ BENİMSEDİ

BEYAN: Erdoğan, “Birileri gerilimle, kutuplaştırmayla, yani siyaset dilini zehirlemek suretiyle yol almaya çalışsın. Biz milletimizi kucaklamaya devam edeceğiz.”

GERÇEK: Nefret dili de AKP iktidarının vazgeçilmezi oldu. Hedef aldığı grubu düşman ilan eden AKP yönetimi saldırgan dilini bırakmadı. Erdoğan, Gezi direnişindeki bazı yurttaşlara yönelik hakaret ve küfür içeren ifadeler kullandı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da sık sık gündemine alan Erdoğan, çok sayıda aşağılayıcı cümle kurdu. Erdoğan’ın ettiği hakaretlerden bazıları şunlar: “Geri zekâlı, haysiyet fukarası, sefil, zavallı, gafil, eşkıya, çürük, sürtük, siyasi eşkıya, haysiyetsiz, onursuz, sanatçı müsveddesi, edep fukarası, ahlaksız, haysiyet celladı, kan emici…” Son olarak Erdoğan, seçimler yaklaşırken muhalefeti hedef alarak "14 Mayıs’ta bunlara öyle çakalım ki bir daha bellerini doğrultamasınlar" sözleri tepki çekti.

YANDAŞA FIRSAT KAPISI: AKP

BEYAN: Erdoğan, “Biz kazandığımızda bu ülkede kimse kaybetmeyecek.”

GERÇEK: Yoksulun kaybettiği, zengin ve yandaşın kazandığı 21 yıllık AKP iktidarı, birçok alandaki talanı gözler önüne serdi. Bu dönemde ortaya çıkan ‘yandaş sermaye’nin yükselişi ise dikkatlerden kaçmadı. Yandaşa devletin tüm imkânları seferber edilerek ‘ihale fırsatları’ sunuldu. AKP’nin iktidara geldiği günden beri büyüyen şirketlerin başındaki isimlerin ortak özellikleri AKP ve Erdoğan’a yakın olmaları oldu.

EKONOMİ ÇÖKTÜ

BEYAN: Erdoğan, “Ekonomimiz, bankacılık sistemimiz, finans sistemimiz gayet sağlam.”

GERÇEK: Ülkenin tüm kaynakları satıldı. Milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşama mahkûm edildi. Genç işsizlik yüzde 30’lara dayandı. Hayat pahalılığı yükseldi. Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar karşılanamaz hale gelirken, yoksullaşan halk, eğitim ve sağlık ulaşamaz hale geldi. Döviz kuru, borç, cari açık göstergeleri en alt seviyeye indi. Dolar ve avro 20 TL’yi aştı. Sadece nisan ayında bin 400 şirket kapandı. En yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 grupları arasındaki fark 8 katına çıktı.

ÜLKE ŞAHLANAMADI

BEYAN: Erdoğan, “Bu dönem, şahlanış dönemi olacak. 21 yılda gerçekleştirdiğimiz kalkınma ve demokrasi hamlelerimizi zirveye taşıyacağız.”

GERÇEK: ‘Şahlanış dönemi’ dediği her yıl ülke biraz daha felakete sürüklendi. AKP’nin iktidara geldiği yıldan bu yana her seçimle demokrasi ortamından biraz daha uzaklaşıldı. Demokrasiye yönelik verilen sözler yerine getirilmedi. 

TERÖR HEDEFİ

BEYAN: Erdoğan, “Seçim kampanyasının başından beri teröristlerin desteğini aldıkça yüzü gülüyor. Dağdaki teröristler, Kandil’dekiler ne diyorlar? ‘Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceksiniz’ diyorlar. Şimdi oraların desteğiyle yoluna devam eden ortada bir Kılıçdaroğlu var.”

Gerçek: PKK elebaşlarından Duran Kalkan, geçen haftalar yaptığı açıklamada “PKK ile en çok Erdoğan’ın, AKP’nin ilişkisi oldu. İmralı’ya da Kandil’e de o elçileri gönderen AKP yönetimiydi" dedi. 2012 yılının Nisan ayında Çin Halk Cumhuriyeti’ne bir ziyarette bulunan dönemin Başbakan’ı Erdoğan, "MİT Müsteşarımızı İmralı’ya gönderen benim, Oslo’ya gönderen benim. O benim sır küpüm" demişti.

***

KADINA ŞİDDET ARTTI

BEYAN: Erdoğan: “Kadına yönelik şiddetin yok olma noktasına geldiği dönem bizim dönemdir.”

GERÇEK: AKP iktidarlığı süresince şiddet ve cinayetlerde artış yaşandı. Kadınların yaşam hakkı ve özgürlükleri için her gün mücadele etmek zorunda olduğu ülkede, kadın, LGBTİ+ ve çocuk haklarının hiçe sayıldığı politikalar sergilendi. Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devlete yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla çıkıldı. Cumhur İttifakı’nda yer alan gerici ve kadın düşmanı HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nden milletvekilleri son seçimlerle mecliste yer aldı.

***

CİNAYETLER KATLANDI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre; kadın cinayetlerinde son 21 yılda artış yaşandı. 2002 yılında 66 kadın katledilirken, geçen yıl ise 334 kadın katledildi. Öte yandan 14 Mayıs seçimlerindan bugüne en az 9 kadın öldürüldü.