Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef gösterdiği CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım’ın tutuklanmasına tepki yağdı. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkek, iktidarın gerçeği çarpıtarak mağduriyet yarattığını belirtti. Avukat Alkan ise “Hukuki açından bir garabet” dedi

Eren’in tutuklanması ‘hukuki garabet’

HABER MERKEZİ

Yüreğir Kaymakamı’nın korumasının silah çektiği CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım’ın serbest bırakıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef göstermesinin ardından jet hızıyla tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Gerçeği çarpıtarak olayı siyasallaştıran ve yargıyı da silah olarak kullanan iktidarın baskısı, haksız bir tutuklamayla ağır bir mağduriyet yaratmıştır” dedi.

EREN'İ DEĞİL SİLAH ÇEKENİ KORUYORLAR

Perşembe akşamı annesi babası ve kardeşiyle yürüyüş yaptığı sırada gelişen olayı anlatan Erkek, “Kaymakamlık önündeki kalabalığı görünce oraya yaklaşmaları üzerine bir sivil polis memuru beklenmedik bir reaksiyon göstermiş, silah çekmiş, silahı küçük kardeşin karnına dayamış ve ailenin tepkisi üzerine silahı havaya doğrultmuştur. Aile, hakaret ve ciddi boyutta tehditle karşı karşıya kalmıştır. Amaçları sadece kamyonlardaki patates ve soğanın nerelere dağıtılacağını sormak. Eren kendisi de yardımlar için yoğun çalışan biri. Olayda vatandaşa bilgi vermek yerine, silah çeken bir kamu görevlisi korunmuş, vatandaş ise tutuklanmıştır” ifadelerini kullandı.

Yıldırım hakkındaki tutuklama kararını bir hukuk garabeti olarak nitelendiren CHP Adana İl Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Hasan Alkan, ‘’İlk başta verilen tutuklama talebinin reddi kararının üzerine savcılığın itirazıyla birlikte bir üst mahkeme yakalama kararı çıkartıyor. Bu yakalama kararının sebebi de AKP’li yetkililerin, il başkanlarının, belediye başkanlarının açıklaması. Münferit bir olayı bile çok büyük bir olaymış gibi gösterme çabaları’’ dedi.

OLAYDAN SİYASİ BEKLENTİLERİ VAR

Yıldırım’ın tutuklanacağını bilerek teslim olduğunu söyleyen Alkan, şu ifadeleri kullandı: ‘’Sorgu hâkimliği ‘kaçma şüphesi vardır’ diyerek tutukladı. Eren’in kaçma şüphesinin olmadığı teslim olmasından belli. Tutuklamaya sebep olarak gösterilen şey görevi yaptırmamak için direnme suçu. Eren karşısındaki insanın polis olduğunu bilmediği için kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme suçu da oluşmaz. Hukuki açından tam bir garabet. Eren’e atılan suçların hepsi CMK 100 kapsamında değil. Basit bir olaydan bile çok büyük siyasi beklentiler bekliyorlar. İktidar kendi tabanını kaybetmemek için insanları hangi olaydan nasıl ayrıştırırım diye hedefliyor.’’

CHP ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

CHP belediyelerinin halkçı ve şeffaf yerel yönetim anlayışının AKP’yi rahatsız ettiğini belirten CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ise “Başarısızlığı ortaya çıkan iktidar CHP üzerinde baskıyı artırıyor. Sahra Hastanesini günlerce gündemde tuttular. Şimdi de sokak ortasında silah çekilen Yüreğir İlçe Gençlik kolları Başkanı Eren Yıldırım’ı tutukladılar. Önce serbest bıraktılar. Daha sonra Erdoğan’ın hedef göstermesiyle tutuklandı. Yargının hali içler acısı. Gençlik kolları başkanımızın 19 Mayıs öncesi tutuklanması manidar ve düşündürücüdür” İfadelerini kullandı. Yüreğir Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Sayım Ergez de bir basın açıklaması yaparak Yıldırım’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

Yıldırım, Adana Yüreğir Kaymakamlığı’na bağlı Vefa Sosyal Destek Grubu ekiplerine kimlik sorduğu için yaşanan tartışma sonucu ailesiyle gözaltına alınıp, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Van’da PKK, Adana’da CHP. Saldırı şekli farklı olsa da zihniyetleri aynı” açıklamasının ardından Çelik tutuksuz yargılanma kararına itiraz etti ve Yıldırım tutuklandı.