Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ergene’yi temizleyeceğiz’ sözü üzerinden tam 7 yıl geçti. Nehirdeki kirlilik bu 7 yılda giderek arttı

Ergene ‘zehir çağlayanı’ oldu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Meriç Nehri’nin kollarından biri olan ve 283 kilometre uzunluğuyla Trakya’yı boydan boya kat eden Ergene Nehri’nin kirlilik seviyesi korkunç boyutlara ulaştı. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, “Temizlendiğinde 22 çeşit balık tutulabilecek” dediği Ergene Nehri, fabrika atıkları nedeniyle balık çeşitliliğini de kaybetmek üzere. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ve Muratlı Belediye Başkanı Nabi Tepe, kirliliğe dikkati çekmek için Ergene Nehri’ne olta attı. Nehrin temizleneceği yönündeki açıklamaların karşılığı olmadığını belirten Aygün, “Oltamıza balıklar değil, atıklar takılıyor” diyerek tepki gösterdi.

Ergene Nehri’nin sanayi atıklarından temizlenmesi amacıyla 2011 yılında başlatılan, “Şafak Eylem Planı”na karşın nehirdeki kirlilik seviyesi her geçen yıl arttı. Türkiye’nin en kirli havza nehirlerinden biri olan Ergene Havzası ve Nehri için 3 milyon lira ödenekle başlatılan temizlik projesi, nehri sanayi atıklarından kurtaramadı. CHP Muratlı İlçe Örgütü’nün düzenlediği balık tutma organizasyonunda nehre olta atan CHP’li Aygün, “Oltalara balık değil, çürük ayakkabılar takıldı. Fabrikadan çıkan atıkları nehirlerimize boşaltıyoruz. Bir ülke kendi geleceğini nasıl böyle boğabilir anlamak mümkün değil” diye konuştu.

‘AKP’nin günahı’
Ergene Nehri’nin bir zamanlar 22 balık türüne ev sahipliği yaptığının altını çizen Aygün, “Nehri kendi ellerimizle zehir çağlayan bir nehre dönüştürdük” dedi. Aygün, nehrin temizlenmesi kapsamında yapılan çalışmaların ağırdan alındığını söyleyerek “Burada AKP’nin günahı büyük. 16 sene boyunca çevre-sanayi dengesi içinde bir kalkınma modeli getirmediler. Denetim yapmadılar, kirletilen nehri temizlemek için verdikleri sözü tutmadılar” ifadelerini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni de öyle temizleyeceğiz” sözlerini hatırlatan CHP Milletvekili tepkisini, “Sözün verildiği tarih üzerinden yedi sene geçti. Kendisi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu ama nehrin temizlenmesini bırakın, kirlilik tavan yaptı” sözleriyle dile getirdi.

Çevresel seferberlik
Nehrin orta derece tehdit altında olduğunu ancak hayata döndürülmesinin mümkün olduğunu ifade eden Aygün, sözlerini şöyle noktaladı:

“Zamanı hoyratça kullanıyor, nehri temizlemekte ağır hareket ediyoruz. Bu şekilde davrandığımız sürece, belki de artık nehri geri kazanamayacak hale geleceğiz. Kırıkkale, Edirne ve Tekirdağ için yaşamsal önemdeki bu nehir bir an önce temizlenmelidir. Ergene için çevresel seferberlik ilan edilmesini istiyorum”