Erinç ile 62 yıllık dostluğun ardından
Turgay Olcayto ve Orhan Erinç 62 yıldır arkadaşlardı. (Fotoğraf: TGC)

Turgay OLCAYTO*

Orhan Erinç’i de yitirdik. Gazeteciliğe adım attığım 1961 Sonbaharında tanıdım Orhan Erinç’i. Gazetenin istihbarat şefiydi. Son Posta’daki birlikte çalıştığımız kısa bir sürenin ardından Orhan Erinç Yeni Sabah’a transfer oldu. Ama Orhan Erinç’in asıl yuvası Nadir Nadi’nin Cumhuriyet gazetesi oldu. Orada gazeteciliğin hemen her dalında görev yaptı. yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı. Cumhuriyet onun için bir mabet gibiydi. Sonraları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetim kurulunda yolumuz kesişti. Nail Güreli’nin başkanlığında Orhan’la başkan yardımcılığı görevini paylaştık. 2013’e kadar Cemiyetin başkanlık görevini üstlendi.

Orhan Erinç gazetecilerin belleği gibi bir kimliğe sahipti. Takıldığımız eskiye dönük her konuyu ondan sorardık. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda Genel Başkanlık görevin üstlenen Orhan Erinç sendikal haklar konusunda da gazetecilere ilişkin yoğun çalışmalar gerçekleştirdi. İnsan kırmamaya dikkat eden naif bir yapısı vardı. Muhabirliği çok önemserdi. Cumhuriyet’te kaleme aldığı köşe yazılarında başlıca iki konu onun odağında olurdu: Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarını savunmak, gazeteciliğin serbest dolaşımına katkı vermek. Uzun yıllar Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Basın Kartları Komisyonu’nda bulundu. Bu komisyona başkanlık yaptı. Sekiz yıl boyunca Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Cemiyet’in önceki başkanlarından Burhan Felek’le yakın çalışma içinde bulunmuş onun yazı ve imla titizliğini kendisinin bilgi dağarına eklemişti. Cumhuriyet Vakfı’nın başına geldiğinde belki de yoğun tartışmalarla dolu bir dönemi yaşayacağını hiç düşünmemişti Orhan Erinç. Akıl almaz iddialarla Orhan Erinç’e ve çalışma arkadaşlarına açılan davalar, Orhan Erinç’i yaralayan büyük bir üzüntü oldu.

Gazetecilikte 62 yıllık arkadaşım, dostumdu Orhan Erinç. Her gün biraz daha eksiliyoruz. Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizeleri takılıyor aklıma:

Hayata beraber başladığımız,

Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir;

Gittikçe artıyor yalnızlığımız

*Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı