Eriyen oyları rüşvetle kazanmaya çalışıyorlar
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Yaklaşık çeyrek asırlık iktidarı boyunca ülkeyi adeta uçuruma sürükleyen AKP, eriyen oylarını seçim rüşvetleriyle geri kazanmaya çalışıyor. Ekonomik kriz boğuşan milyonları sosyal yardımlara mahkum eden AKP iktidarı, ataması yapılmayan öğretmen ve sağlıkçıları da yeni hatırladı.

100 bin atama bekleyen öğretmen ve sağlıkçıların talebi kabul edilmedi. İktidar 45 bin atama yapılacağını açıkladı. Son olarak Meclis’te kameralar karşısına geçen AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçici işlerin kadroya alınmasında, emekliliğe kadar bir takım vaatlerde bulundu.

Seçim sürecinde öne çıkan ‘rüşvetler’ şu şekilde.

1- Kömüre makarnaya talim

Sosyal yardımlarla ayakta duran milyonlar yaratan AKP iktidarı, yine seçim öncesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 934 milyon 815 bin TL’lik yüz binlerce ton kömür temin etti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İhtiyaç sahiplerine dağıtılması” amacıyla satın alınan yüz binlerce ton kömür “İktidar seçimler yaklaşırken sosyal yardım musluklarını açacak” yorumlarına yol açtı.

2- Yetersiz atamalar

Uzun süredir mücadele eden ataması yapılmayan öğretmenlerin ‘100 bin atama’ talebi seçim sürecinde de kabul edilmedi. Öğretmenler 100 bin atama çağrısı yaparken Erdoğan 45 bin atama yapılacağını duyurdu. Öğretmenlerin yanı sıra sağlıkçılar da uzun süredir atama bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı paylaşımda da 42 bin 500 yeni personel istihdam edileceğini ifade etti. Sağlık emekçileri100 bin atama bekliyordu.

3- Emekli yine açlığa mahkûm

İktidar, seçim öncesi açlık sınırının altına indirdiği emekli aylığına yama yapıyor. Erdoğan’ın ardından Meclis’te açıklama yapan Elitaş da, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye çıkacağını açıkladı. Ancak, kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emekliler, maaşları bu rakama ulaşana kadar yapılacak zamları, kök maaşlarına eklenecek şekilde alacak. Örneğin kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı diyelim. Bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak. Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Ancak en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Farkı Hazine karşılayacak. Yani emekliye 7 bin 500 liranın üzerine yüzde 30 zam yapılıp 9 bin 750 lira maaş verilmeyecek.

4- Vergi affı çözüm değil

Yapılandırma imkanı vergi affı kararları 13 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı Alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınırken, vergiler, vergi cezaları, idari ve adli para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar kapsama dahil ediliyor.