Kadın ve erkek akademisyenlerin sayısı birbirine yakın olsa da kademe yükseldikçe kadınların oranı düşüyor. 127 devlet üniversitesinde yalnızca 8 kadın rektör var. 9 üniversitede ise tek kadın profesör yok.

Erkek akademide kadınlara yer yok!

Mustafa KÖMÜŞ

Ülkenin her alanında olduğu gibi akademide de erkek egemenliği söz konusu. Rektörlerden profesörlere bütün yönetici kadrolarında erkeklerin sayısı kat kat fazla. YÖK’ün verilerine göre 182 bin 18 akademisyenden 83 bin 83’ü kadın, 98 bin 935’i ise erkek. Sayıları birbirine yakınmış gibi görünse de kademe yükseldikçe kadınların oranının hızla düştüğü görülüyor. Araştırma ve öğretim görevlileri arasında kadın sayısı fazlayken doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör kadrolarında ise erkekler çoğunlukta. Profesör kadrolarında erkekleri sayısı kadınlardan iki kat daha fazla. Kadın profesörlerin sayısı toplam profesörlerin üçte birini bile oluşturmuyor.


PANDEMİDE KAZANAN YİNE ERKEKLER

Eğitim Sen Muğla Şubesi Temsilcisi Dilek Bulut, akademide kadınların azlığının toplumdaki erkek egemen sistemden bağımsız olmadığını söyledi. “Yönetim kademelerine, söz sahibi olunabilecek karar mekanizmalarına girişte genel olarak toplumsal cinsiyet rollerinin bir engeli var” diyen Bulut şöyle konuştu: "Kadınlar çalışsa da evdeki işler onların üzerinde. Özellikle pandemide bu durum daha görünür oldu. Bu dönemde erkek akademisyenlerin yayın sayıları yüzde yüz artarken kadın akademisyenlerin yayın sayıları yüzde 60 azaldı. Bunda birinci etken kadının evdeki sorumluluğunun iş yaşamına yansıması. İkinci etken ise akademik yaşam içerisinde erkeklerin üretim yapmaları çok daha rahat. Üçüncü etken ise YÖK’ün ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği tutum belgesi’ vardı. Bu belge kadınlara yönetim kademelerinde yer verilmesi gerektiğini ve pozitif ayrımcılık yapılmasını öneriyordu. O dönem atamalarda pozitif ayrımcılık yaşandı. Sonra tutum belgesinin geri çekilmesinin ardından biz iki adım ileriye giderken dört adım geriye gittik.”

erkek-akademide-kadinlara-yer-yok-964184-1.

***

Rektörlük kadına uzak

127 kamu üniversitesinin yalnızca 8’inde kadın rektör görev yapıyor:

• Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi

• Meryem Tuncel, Çukurova Üniversitesi

• Fatma Seniha Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi

• Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi

• Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir Teknik Üniversitesi

• Bedriye Tunçsiper, İzmir Demokrasi Üniversitesi

• Aysun Bay Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi

• Handan İnci Elçi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

***

Tek kadın profesörleri yok

Tek kadın profesörün olmadığı dokuz üniversite şöyle: Sivas Bilim ve Teknoloji, Kilis 7 Aralık, Kahramanmaraş İstiklal, İzmir Kavram MYO, İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler MYO, Iğdır, Hakkari, Bingöl, Ataşehir Adıgüzel MYO