Babaoğlu, ‘kadın eliyle erkek işine bulaşma’ diyenlere inat hayallerinden vazgeçmeyip Türkiye’nin tek kadın kanun yapım ustası oldu. Atölyesinde kanunun yanı sıra geri dönüştürdüğü malzemelerle enstrüman yapan Babaoğlu tüketen değil, üreten nesil oluşturmayı amaçladığını bildirdi

Erkek işi diyenlere inat kanun yapım ustası oldu

DİLARA ŞİMŞEK

Türkiye’nin tek kadın kanun yapım ustası Burçin Bayar Babaoğlu, İzmir’deki atölyesinde kanunun yanı sıra geri dönüştürdüğü malzemeler ile de çalgı aletleri üretiyor. Tavladan gitar, kurabiye kutusu ve yağ tenekesinden ukulele üreten Bayar, ayrıca çalgı aletlerinin minyatürlerini de yapıyor.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü’nden mezun olan 34 yaşındaki Bayar, eğitimi süresince tambur ve bağlama yapımı üzerinde yoğunlaştı. Öte yandan ünlü kanun yapımı ustası Ejder Güleç’in atölyesinde dersler de alan Bayar, okuldan mezun olduktan sonra Karşıyaka’da kendine bir atölye açtı ve Türkiye’nin tek kadın kanun yapım ustası oldu.

Geri dönüştürdüğü malzemeler ile müzik aletleri yapan Bayar, tavladan ve eski radyodan gitar, kurabiye kutusu ve yağ tenekesinden ukulele üretiyor. Karşıyaka Belediyesi tarafından da desteklenen Bayar, atölye kurup kursiyerlere geri dönüşüm enstrümanları ve minyatür enstrümanlar yapımını öğretecek.

Hayallerinin peşinden giden Bayar, mesleğine gelen tepkileri BirGün’e şu sözlerle anlattı: “En başında ‘çalgı yapımı’ bölümünü kazandığımda ‘marangoz mu olacaksın? Kadın eliyle erkek işine bulaşma’ dediklerinde söylenen bu laflara aldırış etmeden bu mesleği seçmiştim. Kanun enstrümanı yapımı zor olmasına rağmen tercihim oldu zorluklara göğüs germek ve hayallerimden vazgeçmemeyi kendime prensip ettim.”

ÜRETMEK YERİNE TÜKETİYORUZ

Bayar, atölyesinde kanun imalatının yanı sıra minyatür enstrümanlar ve geri dönüştürdüğü malzemelerden çalgı aletleri yapıyor. Geri dönüşüm projesinin amacının ‘tüketen değil, üreten nesil oluşturmak’ olduğunun altını çizen Bayar, şöyle konuştu: “Elimizde bu kadar imkânlar varken üretmek yerine tüketiyoruz. Geri dönüşüm enstrümanlarımı çevre bilincini artırmak, sağlıklı ve bilinçli kişiler yetiştirmek amacı güderek gerçekleştirdim. Çöpe atacağımız yağ tenekesinden eski radyo, eski saatler, eski kürek ve kurabiye kutularından birçok objeden enstrüman yaptım. Gün geçtikte farklı fikirler oluşmaya başladı. Dışarıya her çıktığımda daha başka hangi nesneyi hayata döndürürüm diye arayışlara giriyorum. Bu yaptığım geri dönüşüm enstrümanların hepsi akustik ortamda ve sahne ortamında rahatlıkla icra edilebilir enstrümanlar oldu.”