Ülkede erkekler her gün en az bir kadını yaşamdan koparıyor. Bu kez Erzurum’da Hatice K. evli olduğu erkek tarafından katledildi. İstanbul’da ise bir kadın sokak ortasında erkek şiddetine maruz bırakıldı.

Erkek şiddeti bir can daha aldı

Haber Merkezi

İktidarın kadınları korumadığı her gün yaşanan erkek şiddeti ve kadın cinayetleriyle kanıtlanıyor. Bu kez Erzurum’da bir kadın katledildi, İstanbul’da ise başka bir kadın erkek şiddetine maruz bırakıldı.

Erzurum’un Horasan ilçesinde 32 yaşındaki Hatice K., evli olduğu Yunus K. tarafından evinde ateşli silahla vuruldu. Yunus K. aynı silahla daha sonra intihar etti. Silah seslerinin duyulması üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Hatice K., kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yunus K.’nin ise olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.

İstanbul Çekmeköy’de ise S.G. isimli erkek, F.T. isimli kadını sokakta darbetti. Kadının çığlıkları üzerine pencereye çıkan site sakinleri erkeği engellemek için terlik, ayakkabı saksı gibi eşyalar attı. Erkeğin şiddetinin devam etmesi üzerine bazı site sakinleri aşağıya inerek olaya müdahale etti. Olaya müdahale etmek isteyen bir site sakini de, engellemeye çalıştığı erkek tarafından saldırıya uğradı. Mahallelinin araya girmesiyle şiddet sonlandı. Polis ekipleri tarafından saldırgan gözaltına alındı.

KATİLE İNDİRİMSİZ MÜEBBET HAPİS

Öte yandan İstanbul Bayrampaşa’da geçen yıl otel odasında kadını öldüren erkeğe müebbet hapis cezası verildi. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, katil Cemil Yar’ın ‘kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davada kararını açıkladı. Müebbet hapse çarptırılan Yar’ın cezasında iyi hal indirimi uygulanmadı.

KADINI ÖLDÜRÜP SİGARA İÇMİŞ

İstanbul Bahçelievler’de boşanma aşamasında olduğu 31 yaşındaki Hanife Demirci’yi sokak ortasında bıçaklayarak öldüren Satı Mehmet Demirci ilk kez hâkim karşısına çıktı. Sanık Demirci için cezai ehliyeti olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istendi. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak dinlenen Tuğçe Aygül, “Sanık defalarca kez kadını bıçakladı. Sonra bıçağı bırakıp kaçmaya çalıştı ama bir kadın ona engel oldu. Sanık o sırada sigara yaktı” dedi. Tutuklu sanık Demirci ise savunmasında, “Olayla ilgili hiçbir şey hatırlamıyorum. Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde 3 ay kadar tedavi gördüğümü söylüyorlar. Ben bu olayı hatırlamıyorum” iddialarında bulundu. Katledilen kadının babası Yaşar Osmanoğlu da “Sanığın akıl sağlığı bozuk şeklindeki ifadelere katılmıyorum” diye konuştu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Demirci'nin cezai ehliyetinin olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar verdi. Dava ertelendi.

***

GÜLEDA İÇİN AYM'YE BAŞVURU

Isparta’da üniversite öğrencisi Güleda Cankel’in 2019’da öldürülmesine ilişkin davada müebbet hapse çarptırılan sanık Zafer Pehlivan’ın cezasının ‘ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilmesi’ istemiyle Yargıtay’a yapılan başvurunun reddedilmesinin ardından aile Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Cankel ailesinin avukatı Alev Öztürk, yerel mahkemenin sanığa verdiği müebbet hapis cezasının istinaf tarafından onandığını, istinaf kararını temyiz ederek Yargıtay'a taşıdıklarını hatırlattı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin, temyiz istemlerinin esastan reddi ile hükmün onanmasına karar verdiğini anımsatan Öztürk, sanık hakkındaki müebbet hapis cezasının kesinleştiğini söyledi. Öztürk, olağan hukuk yollarını tükettiklerine dikkat çekerek, “Bundan sonraki süreçte iç hukuk yollarını tüketmek için tek yolumuz kalmıştı. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptık” dedi. Güleda’nın babası Mustafa Cankel de her geçen gün acılarının daha da arttığını söyledi. Cankel, adalete güvenmek istediğini, AYM’den olumlu bir sonuç gelmesini umduğunu kaydetti.