Biri, kadını öldürmek için hapisten kaçıp silah satın aldı, evin önünde pusu kurdu. Diğeri, kadının çalıştığı yere iki silah ve pasaportla geldi. Ancak mahkemeler, iki erkeğin de cinayeti tasarlamadığına kanaat getirdi.

Erkek tasarlıyor, yargı inanmıyor

HABER MERKEZİ

Kadın cinayeti davalarının çoğunda adalet yerini bulmuyor. Katledilen kadınların aileleri ve avukatları sanıkların cinayeti tasarlayarak işlediğini delillerle ortaya koysa bile mahkemeleri inandıramıyor. Bu da bazı davalarda katillerin daha az ceza almasına yol açıyor. Bu durumun son örneği dün Manisa’da görülen Canan Çeviren davasında yaşandı.


Manisa’nın Yunusemre ilçesinde 42 yaşındaki Canan Çeviren’i işyerinde tabancayla vurarak öldüren Ferhat İnne, ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çeviren’in ailesi ve avukatları, sanığın ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmesi gerektiğini belirtti, karara itiraz edeceklerini duyurdu.

İKİ SİLAHLA GELDİ

Dava konusu olay 11 Aralık 2020’de Yeni Mahalle’de meydana geldi. Ferhat İnne adlı erkek, Canan Çeviren’in çalıştığı emlak ve gayrimenkul ofisine gitti, yalnızca 18 saniye sonra silahını çekerek kadını karnından vurdu. Yanında iki silah ve pasaportla ofise gittiği ortaya çıkan katil, ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandı. Ancak davanın 20 Ocak’taki duruşmasında mütalaasını veren savcı, suçun tasarlayarak işlendiğine dair unsurların oluşmadığını öne sürerek İnne’ye müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Davanın dünkü karar duruşmasında, Çeviren ailesinin avukatı Filiz Tuğçe Ayrancı İplikçi, sanığın suçu tasarlayarak işlediğini vurguladı. Ayrancı, “Sanık olay yerine yanında iki silah ve pasaportla gitmiştir. Olayın kamera görüntülerinde de görüldüğü gibi 18 saniye konuşmuş, ardından ateş etmiştir. Cezasında indirim yapılmamasını istiyoruz” dedi.

Savcı ise bir önceki duruşmada verdiği mütalaayı yineledi. Mahkeme heyeti de mütalaa doğrultusunda karar vererek İnne’yi ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapse çarptırdı. Cezada herhangi bir tahrik ya da iyi hal indirimi yapılmadı.

BU ADALET MİDİR?

Canan Çeviren’in kız kardeşi Serpil Çınar, karara tepki gösterdi: “Ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz. Bu şekilde caydırıcı olmadığı sürece bu cinayetler devam edecek. Sanık iki silahını aldı, cepheye gider gibi geldi ve masum bir kadını öldürdü. Vurduktan sonra erken müdahale etseydi ablam yaşıyor olacaktı. Bu adalet midir?” diye konuştu.

Av. İplikçi ise “İndirim uygulanmaması sevindirici. Ama bu suçun tasarlayarak işlendiğine inanıyoruz. Bunun için istinaf yoluna gideceğiz. Sanık ağırlaştırılmış müebbet alana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

SİLAHLA PUSU KURDU

Diyarbakır’da ise cezaevinden firar edip evli olduğu 29 yaşındaki Remziye Yoldaş’ı katleden Veysi Yoldaş, ‘kasten öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Olay, 28 Ağustos 2020’de meydana geldi. Veysi Yoldaş, 9 yıl cezaevinde kaldıktan sonra sevk edildiği açık cezaevinden firar etti ve Remziye Yoldaş’ı takibe aldı. Kadının annesinin evinde kaldığını tespit eden Veysi Yoldaş, satın aldığı pompalı tüfekle sokakta beklemeye başladı. Ardından da sokakta yürüyen bir çocuk annesi kadının karşısına çıktı, tüfekle 4 el ateş etti ve kaçtı. Ağır yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı.

Remziye Yoldaş’ın boşanmak istediği, karakola gidip defalarca şikâyette bulunduğu, koruma kararı çıkarttığı, üstelik öldürülmeden 3 gün önce katil tarafından darbedildiği ortaya çıktı. Remziye Yoldaş’ın kardeşi Mustafa Tura, önceki duruşmalarda sanığın ablasını katletmek için cezaevinden kaçtığını ve yine bu amaçla silah satın aldığını vurguladı.

‘TASARLAMA YOK’

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, Remziye Yoldaş’ın ailesinin avukatları, tüm bu yaşananlara dikkat çekerek, bir kez daha sanığın ‘tasarlayarak kasten öldürme suçu’ndan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Ancak mahkeme, cinayetin tasarlanarak işlenmediğine kanaat getirdi. Fail, ‘kasten öldürme’ suçunun nitelikli halinden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. İyi hal indirimi uygulanmadı. Faile ayrıca ‘genel güvenliği tehlikeye sokma’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçlarından da ceza verildi.