Erkeklere 30 gün doğum izni toplu sözleşmeye girdi

İstanbul Şişli Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi’nde bir ilke imza atıldı, eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı.

Yeni dönem toplu iş sözleşmesi, dün düzenlenen törende Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalandı. Törene Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Ka-Der, Profesyonel İş Kadınları, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) temsilcileri ile Şişli Belediyesi çalışanları katıldı.

Sözleşmeyle ücretlere ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6, ikinci yıl yüzde 11 oranında zam yapıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli düzenlemeler içeren sözleşmeyle eşi doğum yapan işçilere İş Kanunu’ndan kaynaklanan izinler de dahil 30 gün izin hakkı tanındı. Öte yandan eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50’sinin bir yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesi sözleşmede yer aldı. Yasaya göre 4 ay olarak düzenlenen doğum izni, yeni toplu sözleşmede 8 aya çıkarıldı.

Sözleşmeyle, Şişli Belediyesi çalışanlarının, belediyeye ait kreşlerden yüzde 50 indirimle yararlanmaları kararlaştırıldı.

Daha önce doğum yapan kadına bir kereye mahsus ödenen 500 TL doğum parası, 1000 TL’ye çıkarıldı.

Şişli Belediyesi’nde çalışan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde 1 gün izinli. Kadınların bugüne özel aldıkları 600 TL ikramiye 800 TL’ye çıkarıldı.

Törende konuşan Şişli Belediye Başkanı İnönü, “Kadını iş yaşamından uzaklaştıran çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumlulukların yükünü hafifletmek birinci önceliğimiz. Bu amaçla erkeklerin de çocuk bakımını üstlenmelerini önemsiyorum. Erkeklere 30 gün doğum izni kadının üzerindeki yükün azaltılması için yeterli olmasa da önemli bir adım” dedi.