Erken gol Trabzon'u finale taşıdı

Bülent KALAFAT

Fenerbahçe 2-1 mağlup olduğu yarı final ilk ayağının rövanşında erken geri düştü ve Trabzonspor’a evinde 3-1 boyun eğdi. Bordo-mavililerin Türkiye Kupası finalindeki rakibi perşembe oynanacak Alanyaspor-Antalyaspor maçından sonra belli olacak.

Savunmasının önde yakalanmasından maçlara sık sık kalecisinin karşı karşıya kaldığı pozisyonlarla başlayan Fenerbahçe daha 6 dakika bittiğinde bu zaafından vuruldu. Ligin ikinci maçındaki gibi Ekuban’ın Sörltoh’u kaçırdığı bir pasla Trabzonspor 1-0 öne geçti. Norveçli bundan 1 dakika sonra ters kanattan kaçıp şut çekecekti. Belli ki Yanal döneminden berigelen bu zaaf ya fark edilmemiş ya da henüz giderilememiş. Sörloth gibi ligde 8, kupada 3 kez takımının ilk golünü atarak bu alanda lider bir forvete karşı bu kadar hazırlıksız olunması başka türlü açıklanamaz.

Abdülkadir Ömür’ün merkez yerine sağ kanatta oynaması ve Ekuban’ın kurucudan ziyade bitirici meziyetlerinin olması Sosa’nın yokluğunda Trabzon’un oyun kurulumlarını zorlaştırdığı gibi savunmada zaaf yaratıyordu. Ev sahibindeyse başta Tolga’nın kötü tercihlerinden hücumlar Muriqi’ye varmıyordu. Buna rağmen Fenerbahçe ısrarla denediği Garry-Hasan Ali koridorundan 42’de beraberliği Deniz ile yakaladı. Gene de fazla umut veren bir gidişat yoktu. Trabzonspor öne geçtikten sonra uyguladığı karşılama oyununu hemen terk edip devre bitene kadar Novak’ı iki kere 5-10 metre mesafeden pozisyona soktu. Maçın sonunda olacakların bir nevi işaretiydi bu tehlikeler.

Nwakaeme’nin devre bitmeden sakatlanıp yerini Bilal’e bırakmasından sonra Trabzonspor sahasından çıkmakta çok zorlandı. 65’ten sonra Ekuban sağ kenarda, Abdülkadir içte oynamaya başladı ve bu hem sol kanat hem merkez geçirgenliğini azalttı. Fenerbahçe’de Zajc - Ekici değişikliği yaratıcılık, Deniz-Ferdi değişikliği ise kanatta hareketlilik katmakta pek yeterli olmadı. Serdar’dan yoksun kalmış bir savunmanın son yirmi dakikaya yarı sahaya kadar çıkararak girmesi Trabzonspor’un el ovuşturarak beklediği bir hadiseydi.

Nitekim 83. dakikada Ekuban sol kanattan Jailson’a tur bindirip Sörloth’a boş kale şutu ikram ederken Fenerbahçe yarı sahasındaki futbolcu sayısı herhalde beş ya da altıydı. Uzatmalarda Novak 3-1 yaparken de ev sahibi benzer şekilde gafil avlanmıştı. Hızlı bir stoper edinmenin sarı-lacivertlilerin sıfırıncı önceliği olması biraz daha resmiyet kazandı.

Fenerbahçe 90 dakika boyunca Dirar ve Hasan Ali’yi hücuma katmakta zorlandı; merkezde de yeterli deliciliği sağlayamadı. Trabzonspor ise maçın çoğunda vasat bile sayılacak bir futbol oynamasa da erken öne geçmenin avantajını kullandı. Hüseyin Çimşir iki kanat hücumcusunu da çok geride konumlandırarak sabırla bekledi ve vakti geldiğinde bilinçsizce saldıran rakibinin zayıf karnına bitirici darbeyi vurdu.