Erken seçim tartışmaları sürerken topu iktidara atan muhalefet, yeni kurulan partilerin örgütlenmesini bekliyor. Söz konusu bekleyiş hali ittifakı bölmek için iktidara zaman kazandırıyor. Olası bir erken seçime ise ne muhalefet ne de iktidar hazır görünüyor

Erken seçim siyasetin gündeminden düşmüyor: İktidar korkuyor, muhalefet beklemede

MEHMET EMİN KURNAZ

Pandemi karşısında yönetememe krizi yaşayan iktidarın tabanda yaşadığı erime kamuoyu yoklamalarına yansırken erken seçim tartışmaları da gündemden düşmüyor. Ekonomideki gidişat, seçim sistemi değişikliği tartışmaları ve muhalefet belediyeleri ile yeni kurulan partilerin giderek artan görünürlüğü pandemi günlerinde siyasetin sıcak gündemi haline geldi. İktidarın her geçen gün biraz daha sertleştirdiği üslubu, önümüzdeki süreçte olası bir erken seçimi akıllara getiriyor. İktidar bloğundan yapılan ‘erken seçim yok’ çıkışı ise siyaset arenasını tatmin etmiyor.

Bugünün siyasi atmosferinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dudağında şekillenecek erken seçim kararının bir diğer belirleyici unsurunun ittifakın küçük ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli olduğu biliniyor. Olası bir erken seçim kararının yine ittifakın geleceğine ilişkin Bahçeli’nin takınacağı tutumda şekilleneceği ifade ediliyor.

Seçime hazırız ama…

31 Mart ve 23 Haziran seçimleri ile metropoller başta olmak üzere ülke genelinde kazandığı başarı ile hükümet cephesini gerileten muhalefet ise erken seçim tartışmasında topu iktidara atıyor. Muhalefet, Meclis’te bir erken seçim kararı alabilecek çoğunluğa sahip olmasa da ‘seçime hazırız’ çıkışından öte, seçim gündeminden uzak duruyor. Dün Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya değerlendirmelerde bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Benim veya bir başkasının erken seçim istemesinin bir anlamı yok, Türkiye’de bir kişi parlamentoya hakim” ifadelerini kullanması da bu düşünceyi kuvvetlendiriyor.

Yeni partiler mi bekleniyor?

Kamuoyu yoklamaları iktidar bloğunun oy kaybettiğini ortaya koysa da muhalefetin, yüzde 9’lara ulaşan kararsızların alacağı tutumu henüz kestirememesi, öte yandan CHP’de dikkatlerin yaklaşan Kurultay’a çevrilmesi gibi bazı nedenler, muhalefetin erken seçim tartışmasında kaçak dövüşmesine yönelik birçok olasılığı barındırıyor. Şüphesiz bu olasılıkların en başında ise AKP’den kopan yeni partilerin örgütlenmesi için zaman kazanma ihtiyacı geliyor. Yerel seçimlerin ardından tartışılan yeni ittifaklar meselesinin Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu da kapsayacak biçimde şekilleneceği neredeyse kesinleşmiş görünüyor. Kongre öncesi tartışmaların sürdüğü CHP’de Genel Başkan Kılıçdaroğlu, muhalif isimlerin “Parti Meclisi Babacan ile uyumlu isimlerden oluşacak” iddiasını reddetse de Davutoğlu ve Babacan’ı Millet İttifakı’nın bir üyesi olarak görmekten imtina etmiyor. Kılıçdaroğlu, her fırsatta bu isimlere yönelik ‘yan yana gelebiliriz’ mesajı veriyor.

İYİ Parti kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre erken seçim Türkiye’nin bugünkü atmosferinde kaçınılmaz olsa da bunu gündeme getirmek için henüz erken olduğu vurgulanıyor. Partilerini kurduktan hemen sonra apar topar seçime girdiklerini hatırlatan kaynaklar, muhalefetin yeni kurulan partilerle birlikte zamana ihtiyacı olduğu görüşünde. Öte yandan Gelecek Partisi Lideri Babacan, partilerinin 2021 ilkbaharından önce seçime girecek yeterliliğe sahip olamayacağını söylüyor. Bu durum, bekleyişin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Bekleyiş iktidara yarar

Söz konusu bekleyiş hali, AKP’ye karşı oluşan yeni ittifakların, AKP gömleğini çıkardıklarını söyleyen isimlerden ayrı gelişmeyeceğine işaret ediyor. Üstelik bu tutum, kendisine alternatif ittifakları dağıtmak için iktidara da zaman kazandırıyor. Kürt meselesi ve HDP ile kurulan ilişki, İYİ Parti ile gerilime neden oluyor. İstanbul Sözleşmesi ve her krizde masaya sürülen Ayasofya kozu ile Saadet Partisi ittifakın dışında tutulmaya çalışılıyor. Birtakım FETÖ’cülük suçlamalarıyla yeni partiler hedef tahtasına konuluyor. En nihayetinde krize karşı çıkış yolu bulamayan iktidar muhalefeti kendi minderine çekerek ittifakın sınırlarını da kendisi çizmeye çalışıyor.

Krizin her geçen gün derinleştiği ülkede yurttaşlar geçim sıkıntısıyla boğuşuyor. Ortaya çıkan tabloda olası bir erken seçim iktidarı korkuturken, muhalefet ise tersini iddia etse de henüz seçime hazır görünmüyor.

***

Top onların kalesinde

Konuya ilişkin değerlendirmelerini sorduğumuz CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da erken seçimin kendilerinin vereceği karar olmadığının altını çizdi. “Biz 31 Mart’tan beri yeni bir seçime hazırız ve bunun başka hazırlıklarını da sürdürüyoruz” diyen Öztrak, şunları aktardı: “Seçim beyannamemiz bile bir yere kadar hazır durumda. Buradaki sorun mevcut sistemde erken seçime karar verecek iki mekanizma olması. Ya Cumhurbaşkanı erken seçime karar verecek, bir de eğer Bahçeli desteğini çeker erken seçim isterse o zaman erken seçime gidilebilecek. Ama bunun dışında erken seçime gitmek bizim irademize bağlı değil. Bir başka şey de şu, tek adam rejimini kurarken her şey çok daha hızlı olacak dediler ama son seçimden bu yana her şey geriye gitti. İşsizlik arttı eflasyon düşmedi. Bu durumda eğer Erdoğan ben artık yönetemiyorum derse biz zaten yönetime hazırız. Erken seçime Meclis çoğunluğu itibariyle onlar karar verecek. Erken seçim topu şu an onların kalesinde duruyor.”