Erken tanı en etkili ilaç
Şizofreni tedavisinde en büyük engel damgalanma endişesi. Geç tanı ve tedavi ise en büyük düşman.
Berkay SAĞOL
Kişilerin düşünme, davranma ve hissetme becerilerini bozan şizofreni hastalığı, dünyada ve Türkiye’de binlerce kişiyi etkiliyor. 24 Mayıs Dünya Şizofreni Farkındalık Günü’nde uzmanlar, hastalara verilecek sosyal desteğin önemine dikkat çekti.
Türkiye Psikiyatri Derneği Eski Başkanı Doç. Dr. Koray Başar, şizofreni görülme oranının 100’de bir olduğunu belirterek tedavide büyük gelişmeler yaşandığını aktardı.
Başar, “İlaç tedavisi semptomların yatışmasında etkili. Erken tanı da hastalığın seyrinin daha iyi olmasını sağlıyor. Erken tanı ve tedaviyle hastanın eğitim ve sosyal yaşantısında kayıplar oluşmadan durdurmayı sağlıyor.
ÖNYARGILAR ENGEL
Tanı ve tedavideki gecikmenin en çok damgalanma endişesinden kaynaklandığını vurgulayan Başar “Maalesef, toplumda da birçok sağlık çalışanında da bu tanıyla ilgili olumsuz önyargılar çok yoğun. Önyargılar hastalığı kontrol altın alanların görülmesini de engelliyor” diye konuştu.
Şizofreni Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Şenyurt ise sözlerine “Şizofreni hastalarının önündeki en büyük engel tedavi olmak istememeleri ya da tedaviyi yarıda bırakmaları. Damgalama ve ayrımcılık nedeniyle kişiler şizofreni tedavisine erişimde sıkıntı yaşıyor. Tedavi olanların önemli bir bölümü yaşamını gayet üretken ve mutlu bir biçimde sürdürebilir. İşte tam burada saygı, empati ve sosyal desteğin anlamı ve önemi devreye giriyor. İlaç tedavisi, psikoterapiler, sosyal hayatın içinde olmak bu kişilerin semptomlarını yok edebiliyor” dedi.
İYİLEŞMEK MÜMKÜN
Şenyurt, şunları söyledi: “Farkındalık için medyanın şizofreni tedavisi hakkında bilgi vermesi, iyileşmenin mümkün olduğuna dair çalışmalara, yaşam öykülerini aktarması gerektiğine inanıyorum. "