Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Dünya Kanser Günü Kararlıyım ve Yapacağım teması ile bireylerin, toplulukların, hükümetlerin, halkın bilinçlendirmesi tanı ve tedaviye erişimin attırılması için harekete geçmeyi hedefliyor. 4 Şubat Dünya Kanser gününde küresel düzeyde kanser uzmanları ölümleri önemli ölçüde azaltmak için eylem çağrısı yaptı. Erken teşhisin önemini vurgulayan Kararlıyım ve Yapacağım Kampanyasının Türkiye ayağı bugün […]

“Erken teşhis en büyük çaredir”

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Dünya Kanser Günü Kararlıyım ve Yapacağım teması ile bireylerin, toplulukların, hükümetlerin, halkın bilinçlendirmesi tanı ve tedaviye erişimin attırılması için harekete geçmeyi hedefliyor.

4 Şubat Dünya Kanser gününde küresel düzeyde kanser uzmanları ölümleri önemli ölçüde azaltmak için eylem çağrısı yaptı. Erken teşhisin önemini vurgulayan Kararlıyım ve Yapacağım Kampanyasının Türkiye ayağı bugün başladı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında söz alan eski Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UCICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanser konusunda önemli başarılar elde edildiğini söyledi.  

Kutluk, etkin tedavide bugün gelinen noktada kanserin artık önemli oranda baş edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Kutluk şunları söyledi:

“Erken tanı ve taramaların yaygın kullanılması için bireye, kuruluşlara ve tüm paydaşlara önemli görevler düşüyor, bu fırsat kullanıldığında etkin tedavi ile çok sayıda ölüm önlenebilir.”

“KANSERİN YÜZDE 70’İ TÜTÜN İLE İLİŞKİLİDİR”

Sözlerine yapılan araştırmaları sunarak devam eden Kutluk, “2018 yılı verilerine göre son 6 yılda kanser görülme sıklığı 4 milyon daha artarak, 18 milyona ulaşmıştır. Dünya genelinde her yıl 9 milyondan fazla insan kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tüm kanserlerin 3’te 1’i önlenebilir kanserlerdir. Her şeye rağmen bu artışı durdurmak mümkündür. Kanser herkesin sorunudur. Bu bilgi kirliliği içinde insanları doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yıllarca olan kansere çare bulundu ancak açıklanmıyor söylentileri şehir efsanesidir. Kansere erken tanı konulduğunda tedavisi zaten mümkündür. Dünyada bütün kanser ölümlerin %22’si tütün ilişkilidir. Yani tütünü sıfırlarsak eğer 18 milyon bir anda 14 milyona düşecek. Sürekli kansere çare var mı diye konuşuyoruz. İlk çarelerden biri bu tütünü azaltmaktır. Kanserin yüzde 70 tütün ile ilişkilidir. Sağlığımız için tütünü sıfırlamak gerekir” diye konuştu.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Direktörü Dr. Cary Adams ise, “Kanser erken tespit edilir ve tedavi edilirse, birçok hasta iyileştirilebilecektir. Kanserin en erken aşamasında tespit edilmesi dünya çapında milyonlarca ölümün önlenmesinde büyük bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

“YARDIM İSTEMEKTEN KORKMAYIN”

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prenses Dina Mired gönderdiği mesajda, “Kanser tanısının gecikmesi önemli bir sorundur. Gecikme, hastalığın yayılmasına yol açmakta ve önemli düzeyde hasara neden olmaktadır. Bu yüzden, Dünya Kanser Günü’nde sizleri, kendinizi kanserin belirtileri ve bulguları konusunda eğitmeye ve hemen yardım istemekten korkmamaya çağırıyorum. Aynı şekilde, hükümetlerden kanseri yenmek için tüm mücadele fırsatlarını sağlayarak erken teşhis ve tarama programlarını öncelikli ve sistematik hale getirmeye çağırıyorum ”dedi.

Ülkede insanlarımızı kanserden korumak için kurumun önemli bir rol oynadığının altınını çizen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, “Kararlıyım, kanser taramaları ve tedavilerinde son gelişmelerden insanlarımızın yararlanması için çalışacağım” diye konuştu.