Erken teşhis farkındalığı için İstanbul sokaklarında

Meme kanserini yenen biyolog Müge Daştan, “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, erken teşhise dikkat çekmek için ay boyunca İstanbul’un her gün farklı bir ilçesinde yaklaşık 10 kilometre koşuyor. Daştan, “Kanserin 1 adım önündeyiz” sloganını yazdırdığı pembe renkli tişörtüyle İstanbul sokaklarında koşarak, spor yapmanın ve aktif olmanın önemini gösteriyor.

Bugüne kadar Kağıthane, Sultanbeyli ve Adalar başta olmak üzere birçok ilçede koşan Daştan, ay sonuna kadar İstanbul’un 39 ilçesini bitirmeyi hedefliyor.
Hastalandığında kafasındaki tek sorunun “Ne zaman koşabilirim?” olduğunu ifade eden Daştan, bu durumun kendisini sağlıklı ve iyi hissettirme yöntemi olduğunu belirtti.

Doktorunun kendisini ilk gördüğü zaman spor yapmaya devam etmesini tavsiye ettiğini anlatan Daştan, “Doktorum ‘Bu kaslarını koru, spor yapmış olmak çok avantajlı, hem tedavinin başarısı için hem yan etkilerini daha az yaşaman için o yüzden mutlaka spor yapmanı istiyorum’ dedi. Bende hastayken daha yavaş ve daha az mesafeler koştum. Mümkün olduğunca yapabildiğim her gün yaptım” dedi.

Erken teşhisin önemine dikkat çeken Daştan, meme kanseri için belli yaşlardaki kadınların yılda bir kere mamografi çektirmesini, genç olanların ise ultrason çekimi yaptırması gerektiğini belirtiyor. Meme cerrahı veya bir cerraha muayene olması gerektiğini de hatırlatan Daştan, bu kontrollerin yılda bir kere yaptırılması gerektiğini önemine değindi.

Bu kontrollerde hastalığın tespit edilmesi halinde erken bir dönemde müdahale imkânı olduğunu kaydeden Daştan, bu şekilde olursa hastaların belki hiç kemoterapi almadan hastalığı atlatabileceğini, belki de basit bir ameliyatla iyileşebileceğini vurguladı.

AA