Pandemi meme kanserinde erken tanı oranlarını düşürdü. Ülkede 6 aylık salgın süresince mamografi taramaları yüzde 70-75 oranında azaldı. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çelik, kadınların taramalarını geciktirmemesi gerektiğinin altını çizdi

Erken teşhise pandemi engeli

HABER MERKEZİ

Pandeminin ilk döneminde meme kanseri tarama merkezleri birçok ülkede çalışmalarını askıya aldı. Bu nedenle de erken tanı oranları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de düştü. Araştırmalar, 6 aylık meme kanseri taramasındaki durmanın önümüzdeki 10 yıl boyunca meme kanserinden ölümleri yüz binde 2 ila 2,4 arasında artıracağını öngördü.

Geçtiğimiz 6 aylık pandemi süresince mamografi taramalarında ise yüzde 70-75 oranında bir azalma meydana geldi. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Çelik, konunun ciddi boyutlara ulaşmadan ele alınması gerektiğinin altını çizdi.


Prof. Dr. Çelik, pandemi nedeniyle erken tanı oranlarının Türkiye'de ve tüm dünyada düşüş eğiliminde olduğunu söyledi: “Pandemiye bağlı tarama ve tanı gecikmeleri nedeniyle ABD'de önümüzdeki 10 yıl da meme kanserinden ölümlerin 10 bin kişi artacağı hesaplanmakta. Zamanında taramaya koronavirüs korkusu veya sistemin durması nedeniyle başvurmayanların meme kanseri taramaları için merkezlere başvurmasını öneriyoruz.”

40 YAŞINDAN SONRA DÜZENLİ MAMOGRAFİ

Her 7-8 kadından birinin meme kanseri ile karşılaştığını vurgulayan Prof. Dr. Çelik, “Kadın olmak meme kanseri için en önemli risk. Birinci derece akrabasında meme kanseri olan bir kadının ise meme kanseri ile tanışma ihtimali yüzde 20'lere çıkmakta. Bu noktada erken teşhis için en temel yöntem kadınlarımızın 40 yaşından sonra düzenli olarak tarama mamografilerini çektirmeleri” diye konuştu.