Bahçeli’nin erken yerel seçime karşı olduklarına dair açıklamasının ardından partinin Genel Sekreteri Büyükataman da benzer bir açıklama yaptı. Ancak AKP konu hakkında hâlâ net değil

Erken yerel seçim tartışması sürüyor: MHP karşı, AKP kararsız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken yerel seçime karşı olduklarını açıklaması ardından AKP cephesinden hâlâ net bir yorum gelmiş değil. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da dün Bahçeli’ye benzer bir açıklama yaparken AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise konu açık kapı bırakarak yaklaşmayı tercih etti.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, partisinin Bursa İl Başkanlığınca Kültürpark’taki bir çay bahçesinde düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada yerel seçimlerin erkene alınması tartışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

‘Vaktinde yapılmalı’
Sırada yeni bir seçimin olduğunu belirten Büyükataman, “31 Mart 2019’da mahalli idareler seçimlerini gerçekleştireceğiz. Bu seçimler gerçekten Türkiye’nin içinde bulunduğu nazik şartlar ve gelişmeler dikkate alındığında en az milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri kadar önemlidir, tarihi seçimlerden biridir” diye konuştu.

Büyükataman, yerel seçimlerin erkene alınması yönündeki tartışmalara da değinerek, şöyle devam etti: “Bu seçimlerin erkene alınıp alınmayacağıyla alakalı zaman zaman gündem meşgul ediliyorsa da kanaatimiz odur ki seçimler zamanında yapılacaktır. Bu seçimler zamanında yapılmalıdır. Seçimleri öne almak gibi bir yanlışa düşülmemelidir. Türkiye bir seçimden yeni çıkmıştır, yorgundur. Çözüm bekleyen önemli problemleri söz konusudur. Dolayısıyla siyaset bunlarla meşgul olmalı, Türkiye yeni bir erken seçim havasına asla sokulmamalıdır. Kanaatimiz odur ki seçimler 31 Mart’ta, yani vaktinde yapılacaktır.”

Yazıcı net konuşmadı
Ancak dün konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise konuya açık kapı bırakarak yaklaştı. Partisinin Rize’de düzenlediği bayramlaşma töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ittifak ve erken seçimlerle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine “Ayak üstü bir değerlendirme yapamayacağım. Biz konuları çok ciddi bir biçimde ele alırız. Eminim ki, önümüzdeki hafta veya ay bitmeden yapılacak olan MYK toplantısında bunları değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, yerel seçimlerin öne alınması yönündeki tartışmalara ilişkin, “Türkiye’nin çok önemli ekonomi ve siyasal sorunları yaşadığı bir ortamda, bazı çevreler seçimi gündeme getiriyorlar. Bu doğru değildir” demişti.

AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mehmet Geldi ise, Ağustos başında yaptığı açıklamada, “CHP böyle bir teklif verirse AK Parti ve MHP’nin böyle bir çoğunluğu yok ve 400 sandalye gerekir. Böyle bir teklif gelirse değerlendirilir. Biz seçimler 31 Mart 2019’da yapılacakmış gibi çalışıyoruz” demişti. Bu açıklama AKP’li diğer bazı isimlerce “Yerel seçim zamanında yapılacak” kesinliğindeki açıklamalarla düzeltilmişti.