Erkin Koray’ın Fesuphanallah şarkısının bir reklam filminde çalınmasına yönelik tartışmalar devam ediyor. Koray’ın Fesuphanallah şarkısının 1970 yılında söz ve müziği Romeo Lahoud’a ait olan Weily Weily şarkısından uyarlandığını aktaran ve Weily Weily’nin Türkiye’deki telif haklarına sahip olan Median Müzik Edisyon şirketi, mahkemenin verdiği Koray’a 20 bin TL tazminat ödemesi kararına ilişkin bir açıklama yaptı. “Dava […]

Erkin Koray ve Median arasındaki tartışma devam ediyor

Erkin Koray’ın Fesuphanallah şarkısının bir reklam filminde çalınmasına yönelik tartışmalar devam ediyor.

Koray’ın Fesuphanallah şarkısının 1970 yılında söz ve müziği Romeo Lahoud’a ait olan Weily Weily şarkısından uyarlandığını aktaran ve Weily Weily’nin Türkiye’deki telif haklarına sahip olan Median Müzik Edisyon şirketi, mahkemenin verdiği Koray’a 20 bin TL tazminat ödemesi kararına ilişkin bir açıklama yaptı.

“Dava sürecinde eserin orjinal söz ve bestesinde hak sahibi olduğumuz, dosyaya sunulan ikinci bilirkişi raporu ile onaylandı” diyen Median Müzik Edisyon, tazminata mahkum edilmelerini bir üst mahkemeye taşıyarak ittiraz ettiklerini belirttikleri açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“HAKLILIĞIMIZ İSPAT EDİLDİ”

“Eserin Fransız hak izleme kuruluşu SACEM ve Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nde (MESAM) Türkiye bölgesinde alt editör olarak Median Müzik, ana editör JMR Music Productions ve eser sahipleri Romeo Lahoud ile Issam Rajji adına kayıtlı olduğu avukatımız tarafından mahkemeye bildirildi. Hakkımızı ispat eden diğer tüm belgeler de dava dosyasında yer aldı.

Ancak tüm bunlara rağmen yerel mahkeme Koray’a “20 bin TL manevi tazminat ödenmesine” karar verdi. Kararın gerekçesinde “sanatçının ticari bir alan için sözleri değiştirilen eserinin bütünlüğünün bozulduğu” ve “dolayısıyla manevi yönden zarar gördüğü” belirtildi.

Yani mahkeme bizzat Erkin Koray’ın izni ile Sütaş A.Ş. tarafından hazırlanıp yayınlanan bir reklamın sanatçının itibarını zedelediğine hükmetti ve bundan sürece hiçbir dahli bulunmayan Median’ı sorumlu tutu.

“KARŞI DAVA HAKKI BİZDE”

Oysaki Median Müzik Edisyon ne eseri reklam filminde kullanan ne kullanılması için izin veren ne de sözleri reklam filmine uyarlayandır. Aksine dava konusu eserin Türkiye’de orjinal söz ve bestesinde hak sahibi olarak yasal takipçisi olmak sıfatı ile “eseri izinsiz adapte eden sanatçıya” ve “eseri izinsiz kullanan markaya” karşı dava açma hakkı bununan taraf bizzat Median Müzik Edisyon’dur

“KARARIN BOZULACAĞINA İNANIYORUZ”

Görülen o ki bu karar, hukuki uyuşmazlığın yanlış nitelendirilmesi sonucu verilmiş, hukuken hatalı bir karardır. Dava ilk derece mahkemesi tarafından kısmen kabul edilmişse de henüz kesinleşmemiştir. Kararın bozulması talebiyle bir üst mahkemeye başvurmaya hazırlanıyoruz. Kararın, maddi ve hukuki hatalar içermesi nedeniyle bozulacağına olan inancımız da tam.”

NELER OLMUŞTU

  • 1970 yılında Weily Weily adlı eser piyasaya çıktı. Türkiye haklarını temsil ettiğimiz Romeo Lahoud eserin söz yazarı ve bestecisidir. Eserde ayrıca ortak besteci olarak Issam Rajji yer almaktadır.
  • 1974 yılında Erkin Koray, Weily Weily’nin bestesi üzerine Türkçe söz yazdı ve “Fesuphanallah” ismiyle yayınlandı.
  • O dönemde adapte eserlerin kullanımı çok yaygındı ve adapte eserler için herhangi bir izin alınması gerekmiyordu.
  • Yıllar içinde Türkiye’de de telif hakları konusunda yasal düzenlemeler yapıldı, kurum ve kuruluşlar ortaya çıktı. Weily Weily’nin Romeo Lahoud ile ilgili orjinal söz ve beste haklarının Türkiye’deki takibini de Median Müzik Edisyon üstlendi. Erkin Koray adapte eser için herhangi bir izin girişiminde bulunmadı.
  • Sütaş A.Ş. Fesuphanallah’ı sözlerini değiştirerek bir reklam filminde kullanmak için Erkin Koray’dan izin aldı. Median Müzik Edisyon, eserin yasal temsilcisi olduğunu ve orjinal bestenin hak sahiplerinden izin alabilmek için gerekli işlemlerin kendisi aracılığıyla yürütülmesi gerektiğini belirtti.
  • Erkin Koray, Median’ı “eser üzerinde haksız hak talep etmekle” ve “itibarını zedelemekle” suçladı; 50 bin TL manevi tazminat talep etti.
  • Dava sürerken bilirkişi, Median Müzik Edisyon’un eserin orjinal söz ve bestesinde hak sahibi olduğunu onayladı. Eserin Türkiye bölgesi için orjinal eserde söz yazarı ve besteci olan Romeo Lahoud haklarının Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nde (MESAM) ve Fransız hak izleme kuruluşu SACEM’de Median üzerine kayıtlı olduğu da belgelerle ortaya konuldu.
  • Mahkeme Koray’a 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Öte yandan karar gerekçesinde “Median’ın eser üzerinde haksız hak iddia ederek Koray’ın itibarını zedelediği” iddiası değerlendirilmemişti.
  • Mahkeme kararında “Fesuphanallah’ın ticari bir reklamda sözleri değiştirilerek kullanılması ile bütünlüğünün bozulduğu ve dolayısıyla Koray’ın itibarının zedelendiği” belirtilmişti.
  • Yani mahkeme, bizzat Erkin Koray’ın izni ile hazırlanıp yayınlanan bir reklamın sanatçının itibarını zedelediğine hükmetmiş ve bundan sürece hiçbir dahli bulunmayan Median’ı sorumlu tutmuştu.