Patronları tarafından paraları ödenmeyen Ermenekli madenciler 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü direniş alanında geçirdi. Madenciler “Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Böyle bir günde mağduriyet yaşıyor olmak üzücü” dedi.

Ermenekli madenciler: Gaz değil emeğimizi istiyoruz

Rıfat KIRCI

Ermenekli madenciler, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü direniş alanında karşıladı. Patronları tarafından paraları ödenmediği için aylardır Karaman Güneyyurt meydanında direnen madenciler “Yerin yüzlerce metre altında çalışıp alın terinin hakkını alamadan karşıladık bu günü. Bu üzücü ama direnişimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Ermenekli Madencilerden Abdullah Büber “Madenciliğin ne kadar zor olduğunu tüm dünya biliyor. Bir de biz burada mağduriyet yaşıyoruz” şeklinde tepkisini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “16-17 yaşımdan beri madencilik yapıyorum. Biz burada madencilikte en geri sistemleri kullanıyoruz. Yerin altına inerken eşle, çoluk çocukla vedalaşarak iniyorduk yerin altına. İş kazalarına müsait bir ortam, çok dikkatli olmak gerekiyor. Psikolojik baskı ayrı bir dert. Birçoğumuzda meslekten kaynaklı nefes darlığı oluyor. Yeterince zor bir işken bir de hakkımızı alamadık.”

Emeklerinin karşılığını alamadıkları için direndiklerini ve haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini aktaran Ermenekli madenci Barış Karagöz ise “Alın terimizin karşılığını alamadık diye önümüze polis barikatları çekiliyor, jandarmayla karşı karşıya bırakılıyoruz. Bize biber gazı sıkıyorlar. Biz biber gazı değil emeğimizin karşılığını istiyoruz. Böyle bir günde bu mağduriyetleri yaşamak bizi üzüyor” dedi.

Madenden çıkınca yaşıyor olduğumuza seviniriz

Barış Karagöz madencilerin çalışma koşullarına da değinerek şunları söyledi: “Yerin altında kömür tozu, kirli hava soluyoruz. Yıllar sonra solunum yetmezliği gibi hastalıklar oluyor. Biz çalışırken ciğerlerimizi bitiriyoruz. Meslek hastalıklarından ziyade bazı arkadaşlarımızın hayati tehlikeler yaşıyor iş kazalarında. Biz işe girerken hayırlı işler diye, çıkarken ise geçmiş olsun diyerek çıkarız. Yukarı çıktığımızda yaşıyor olduğumuza seviniriz. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.”
Barış Karagöz tüm madencilerin Dünya Madenciler Günü’nü kutlarken sözlerini şöyle bitirdi: “Herkese sağlıklı, iş güvenliği koşulları içinde çalışmalarını diliyorum ve tüm madencilerin alın terlerinin karşılığını almasını istiyoruz.”