Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilan edilen ateşkese rağmen gece saatlerinde Karabağ’ın başkenti Hankendi ile Gence’de patlamalar yaşandı. Patlamada 9 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ateşkese rağmen Gence’de patlama

Azerbaycan ve Ermenistan arasında sağlanan ateşkes anlaşmasına rağmen 24 saat geçmeden gece saatlerinde çeşitli kentlerde çok sayıda patlama meydana geldi. Dağlık Karabağ'da bulunan Hankendi şehrinde iyi ayrı patlama sesi duyuldu. Azerbaycan, Ermenistan’dan Mingeçevir’e Scud füzesi atıldığını, füzenin hava savunma sistemi ile engellendiğini iddia etti.

Gence kentlerine de Ermenistan’ın saldırı düzenlediği iddia edildi. Saldırıda 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin 'başkenti' olarak kabul edilen Hankendi şehrinde, dün gece ilan edilen ateşkese rağmen iki ayrı patlama sesi duyulduğu bildirildi.

Hankendi'den bildiren bir Sputnik muhabiri, patlama sesiyle birlikte şehrin semalarında parlak bir ışık görüldüğünü, ancak patlamaların havada mı yoksa yerde mi gerçekleştiğinin henüz netlik kazanmadığını belirtti.

Patlama seslerinin bomba uzmanlarının etkisiz hale getirdiği top mermilerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor, fakat patlamalarla birlikte şehrin farklı bölgelerinde aynı anda iki hava saldırısı sireni çaldı.

AZERBAYCAN: ERMENİSTAN'IN FIRLATTIĞI FÜZELER İMHA EDİLDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise Ermenistan’dan Azerbaycan topraklarında yer alan Mingeçevir kentini hedef alan bir Scud (R-17) füzesinin fırlatıldığını iddia etti. Twitter hesabından füze saldırısına ilişkin bilgileri paylaşan Hacıyev, “Hava savunma güçlerimiz S-300’ler sayesinde füzeyi imha etti” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Ermenistan Savunma Bakanlığı Temsilcisi Artsrun Ovannisyan, Bakü’den gelen saldırı açıklamasının doğru olmadığını ileri sürdü. Sputnik’e konuşan Ovannisyan, “Bu bilgiyi yalanlıyorum” açıklamasında bulundu.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI: ERMENİSTAN GENCE BÖLGESİNE SALDIRDI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermenistan birliklerinin ateşkesi ihlal ederek Gence şehrine saldırdığı yönünde açıklama yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun birliklerinin, insani ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri olan Gence’de sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırı gerçekleştirdiği iddia edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda istişarelerde bulunmak üzere dün Moskova’ya davet etmiş, taraflar 10 saatten fazla süren müzakerelerin ardından 4 maddelik bir anlaşmaya imza atarak Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için ateşkes kararı almıştı.

AZERBAYCAN:ERMENİ GÜÇLER ELEKTRİK SANTRALIMIZA ROKET SALDIRISI DÜZENLEDİ

Azerbaycan Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından fırlatıldığı söylenen füzelerin, Gence kentinde sivillerin oturduğu konutlara isabet ettiği belirtildi.

Açıklamada, 9 kişinin hayatını kaybettiği, 34 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yıkılan evlerin enkazında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, ölenlerden 4'ünün kadın, yaralılardan ise 16'sının kadın, 6'sının çocuk olduğu aktarıldı.

Azerbaycan Başsavcılığı'nın Twitter açıklamasında, Mingeçevir şehrindeki hidroelektrik santraline Ermeni tarafının roket saldırısı düzenlediği belirtildi. Saldırının yerel saat ile sabah 04.00’te gerçekleştirildiği kaydedildi.

Söz konusu roket saldırısında santralin zarar görüp görmediğine ilişkin bir bilgi yer almadı.