Ermenistan'da Türk mallarına uygulanan boykot sonlandırıldı

Haber Merkezi

Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan “normalleşme” sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ermenistan'ın Türk mallarına uyguladığı ambargonun bugün itibarıyla kaldırılacağı açıklandı. DW Türkçe’nin haberine göre Ermenistan Ekonomi Bakanlığı'ndan "Türk malları ithalatına yönelik ambargonun uzatılmaması kararı alınmıştır" açıklaması yapıldı.

Türkiye'nin Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle 1 Ocak 2021'de Türk mallarına altı aylığına ambargo kararı alan Ermenistan hükümeti, Haziran ayında ambargoyu altı ay daha uzatmıştı. Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan başkanlığında gerçekleştirilen yılın son hükümet toplantısında boykotun bitirilmesi kararı alındı. Paşinyan, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkileri ön koşulsuz bir şekilde normalleştirmeye hazır olduklarını belirtmişti.

DOĞRUDAN ALIŞVERİŞ YOK

Türkiye'nin Dağlık Karabağ'ın işgali nedeniyle Ermenistan ile diplomatik ilişkileri askıya aldığı ve Ermenistan sınırını kapattığı 1993'ten bu yana iki ülke arasında doğrudan mal alışverişi bulunmuyor. Ancak Ermenistan'a Türk menşeli ithal mallar Gürcistan gibi üçüncü ülkeler üzerinden ulaşıyor. Ermenistan gümrüğü verilerine göre ülkeye 2019 yılında 268 milyon dolar değerinde Türkiye menşeli mal girdi. Bu rakam 2020'de 230 milyon dolara geriledi. Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'da 27 Eylül 2020'de patlak veren savaş altı hafta sürmüş ve 10 Kasım'da Rusya arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti. Savaşta yenilgiye uğrayan Ermenistan, Dağlık Karabağ'da kontrolündeki geniş alanları Azerbaycan'a iade etmek zorunda kalmıştı.

İLK TOPLANTI MOSKOVA’DA

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada Ermenistan ile karşılıklı charter uçuşlarının yakında başlayacağını belirtmiş ve iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler dahil doğrudan temas sağlanacağını, normalleşme için bir yol haritası hazırlanması ve bu kapsamda hareket edilmesi gerektiğini söylemişti.

Çavuşoğlu, ilk toplantının Moskova'da gerçekleşeceğini ifade etmişti. Türkiye 15 Aralık'ta özel temsilci olarak eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçisi Serdar Kılıç'ı atamış, Ermeni tarafı da Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ı özel temsilcilik görevine getirmişti.