Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı 50 askerin yaşamını yitirdiğini belirtti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise 49 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışma
Fotoğraf: Arşiv (AA)

Azerbaycan ile Ermenistan askeri birlikleri arasında çatışmalar yaşandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ateşkese rağmen saat 16.55'te Karakilise ilinin Vağudi köyündeki Ermeni mevzilerinden Laçın ilinin Ahmetli köyündeki Azerbaycan mevzilerine top ateşi açıldı. Azerbaycan birlikleri de misillemede bulundu" denildi.

Açıklamada, "09.00'dan itibaren ateşkes ilan edilmesine rağmen Ermenistan, sınır boyunca top ve diğer ağır silahları kullanarak ateşkesi yoğun bir şekilde ihlal ediyor" ifadesi kullanıldı.

AZERBAYCAN: 50 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Açıklamada, Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Hizmetleri askeri personelinden 8 toplam 50 askerin yaşamını yitirdiğini bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Twitter hesabından "Şehitlerin kanı yerde kalmadı" açıklamasını yaptı.

ERMENİSTAN: ÖLEN 49 KİŞİ VAR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la yaşanan çatışmalardaki yoğunluğun bu sabah azaldığını belirterek, "Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" dedi.

Paşinyan, Ermenistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan'ın Kasım 2020'de varılan anlaşmalara yönelik yaklaşımına katılmadıklarını söyleyen Paşinyan, "Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm bölge ülkelerinin bu yolları kullanacağı yaklaşımıyla yolları açmaya hazırız" diye konuştu.

Çatışmaların şiddetinin bu sabah azaldığını belirten Paşinyan, "Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" dedi.

Paşinyan, Ermenistan Güvenlik Konseyi'nin gece saatlerinde toplanarak, sabah saatlerine kadar istişarelerde bulunduğunu ifade etti.

Toplantı neticesinde Ermenistan hükümetinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) resmi başvuruda bulunulması kararı alındığına işaret eden Paşinyan, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri bir süre sonra aktaracağını söyledi.

FRANSA, ÇATIŞMAYI BMGK'YE TAŞIYACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan son gelişmeleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıyacağını duyurdu.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan gelişmeler anımsatılırken, Macron'un, "ateşkese ve Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" çağrısında bulunmaya devam ettiği kaydedildi.

"Fransa, durumu şu anda başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacak" ifadesine yer verilen açıklamada, bu çatışmayla alakalı veya sonucu olarak ortaya çıkan tüm sorunların yalnızca müzakere yoluyla çözülmesi için Macron'un tüm taraflar için hazır olduğu belirtildi.