Ermenistan krizde: Muhaliflere gözaltı dalgası

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan kamuoyu başbakan Nikol Paşinyan'a yönelik darbe girişimi ve suikast iddialarıyla çalkalanıyor. Darbe girişimi suçlamasıyla Anavatan Partisi Başkanı Artur Vanetsyan'la birlikte birçok muhalif isim gözaltında tutulurken Erivan'da polisler birçok ev baskını yapıyor.

EVLERE BASKIN

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi önceki gün yaptığı açıklamada, Syuniks bölgesinde ismi açıklanmayan bir kişinin evinde yapılan aramada Dağlık Karabağ’daki çatışma bölgesinden getirilen çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı bulunduğunu iddia etti. Bu kişinin Ermenistan ve Dağlık Karabağ’daki bazı politikacılarla "Paşinyan’ı öldürme, ardından iktidarı gasp etme konusunda anlaştığı" öne sürülen açıklamada, olayla ilişkili bazı muhalif partilerin yöneticileri ile bir gönüllü birlik komutanının gözaltına alındığı ifade edildi.

ÇEKİLME İÇİN EK SÜRE

Öte yandan Azerbaycan, Dağlık Karabağ anlaşması gereği Ermenistan'ın Kelbecer kentinden geri çekilmesi için ek süre verildiğini açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, "Ermenistan’ın yaşadığı zorluklar ve insani sebeplerden, Azerbaycan Ermenistan’a 10 gün ek süre vermeye karar verdi. Kelbecer’in devir tarihi 15 Kasım’dan 25 Kasım’a ertelendi” açıklaması yaptı.

Ermenistan, anlaşma gereği Ağdam Rayonu'nu 20 Kasım'da ve 1 Aralık'ta da Laçin Rayonu'nu Azerbaycan'a bırakacak. Anlaşma, ölen askerlerin naaşının karşılıklı değişimini de öngörüyor. Rus barış güçleri de Dağlık Karabağ'da devriyeye başladı, komuta yeri ise Stepanakert'te konuşlandırıldı.