Ermenistan parlamentosu yeni başbakanını seçiyor

Ermenistan’da üç hafta devam eden yoğun protestolar üzerine patlak veren hükümet krizinin çözülmesi açısından kritik bir gün yaşanıyor. Kitlesel gösterilerin nedeniyle başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yerine atanacak siyasetçinin bugün parlamento tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

Ulusal Meclis’in bugün yapılacağı seçimde tek aday, muhalefet Çıkış (Yelk) lideri Nikol Paşinyan olacak. Ancak “protestoların lideri” olarak bilinen Paşinyan’ın başbakan seçilebilmesi için 105 milletvekiliden 53’ünün desteği gerekiyor.

Ancak Paşinyan’ın gerekli 53 oyu alıp almayacağı belli değil. Diğer muhalefet partileri fire vermeden “evet” derse bile iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’den 6 oya ihtiyaç olacak.

Ermenistan Devlet Radyosu’na göre, Cumhuriyetçi Parti Başkanı Vahram Baghdasaryan, partisinin nasıl oy kullanacağına ilişkin henüz bir karar vermediğini belirtti. Ancak Nikol Paşinyan, bu gece Facebook üzerinden yayımladığı video mesajında halkı bugün Erivan’ın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya çağırdı.

News.am bu konudaki haberinde, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ülke çapındaki gösterilerin başlamasından 11 gün sonra 23 Nisan’da kısa bir süre önce seçildiği başbakanlıktan istifa ettiğini anımsattı.

(ANKA)