Sesli Gezi’de, gezilmeye ve görülmeye değer tüm kuytu köşe yerleriyle kentler, ayrıntılı ve edebî bir anlatımla tasvir edilmiş

Erol Keyvan: İyi şeyleri iyi insanlara ücretsiz ulaştırmak mümkün

Duygu Ergün

Havaların ısınmasıyla birlikte gezi planlarımızı yapmaya da başlıyoruz. Gidip görmediğimiz ya da tekrar görmek istediğimiz yerleri kısacık tatil dilimlerimize sığdırmak, aynı zamanda ziyaretlerimizi olabildiğince bilgilendirici ve verimli kılmak istiyoruz. Bu kısıtlı zamanda, bunu nasıl yapacağımız konusunda teknolojiden yardım alabiliriz, değil mi? Planladığımız üzere bir şehre veya ören yerine gittik diyelim. Giriş ücretimizi de ödedik. Bununla birlikte sesli bilgilendirme sistemi kullanmak istiyoruz. Ama oradaki görevli, bunun için ayrıca bir ödeme yapmamız gerektiğini hatırlatıyor. Şaşırıyor, sıkılıyor ve belki de kızıyoruz: Bilgilenmenin bu şekli için neden ayrıca bir ödeme yapmak zorunda olalım ki?

Çoğumuzun seyahati esnasında yararlanmak istediği sesli bilgilendirme hizmetine “Sesli Gezi” uygulaması ile ücretsiz ulaşmak mümkün. Telefonumuza indireceğimiz bu uygulama gezdiğimiz yerler hakkında bize bilgi verirken, bizden hiçbir ücret talep etmiyor. Sesli Gezi, bizleri, gezerken okumanın ve bilgi edinmenin verdiği zorluktan kurtararak, her birimize özel bir turist rehberi hizmeti sunuyor. Böylece zamandan ve paradan kâr ederek, gezdiğimiz yerlere odaklanıp, anın keyfini sürmemizi sağlıyor.

Sesli Gezi’de, gezilmeye ve görülmeye değer tüm kuytu köşe yerleriyle kentler, ayrıntılı ve edebî bir anlatımla tasvir edilmiş. Örneğin, Diyarbakır’da gezerken Ahmet Arif Evi’nin bilgilendirmesini dinleyip şiirlerinden bir kıta duyabilir ya da Kaz Dağları Efsanesi’nde kendimizi yerelde yaşanan bir aşk hikâyesi içinde bulabiliriz. Ezber bozan ve farklı bir seyahat deneyimi yaşatan bu uygulamaya hiçbir şey ödemeniz gerekmiyor. Ama siz ödeme yapmasanız da, “İnsanların iyi şeyleri, iyi kişilere, iyi şekilde ve ücretsiz olarak ulaştırabilmesinin mümkün olduğuna inanıyorum,” diyen Erol Keyvan takdiri ve teşekkürü fazlasıyla hak ediyor.

erol-keyvan-iyi-seyleri-iyi-insanlara-ucretsiz-ulastirmak-mumkun-256957-1.

» Gezdiğimiz yerler hakkında bilgi edinmemizi sağlayan hem pratik olarak kolayca hem de ücretsiz kullanabileceğimiz bir “Sesli Gezi” uygulaması oluşturdunuz. Öncelikle bu fikrin yaratıcısı olarak sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Çorum, Sungurluluyum. Çocukluğumda, yaşadığım şehirde bulunan Hattuşaş Antik Kenti’ni ilk kez gezerken, binlerce yıl önce bir insanın ördüğü duvara dokunmanın bana ayrı bir haz verdiğini hissettim ve sanırım hayatım o hazzı alabileceğim anları, yerleri ve şehirleri aramakla geçti. Şu anda psikolojik danışman olarak çalışıyorum ve arta kalan zamanımın çoğunu gezmeye ve fotoğraf çekmeye ayırıyorum. Kendimi oldum olası meraklı, araştırmacı ve öğrenmeye istekli birisi olarak tanımlardım. Bu bilgisayar ve yazılım dünyasına ilgim de biraz bundan kaynaklanıyor sanırım.

» “Sesli Gezi” tam olarak nedir, nasıl kullanılır? İçerisinde hangi kentler bulunuyor?
Sesli Gezi ses ve konum tabanlı bir web sitesi (www.sesligezi.com) ve ona bağlı Android ve Ios uygulamasıdır aslında. Yaptığı şey basit, siz gezerken, gezdiğiniz yerleri tespit eder ve size o yer hakkında bazı bilgileri sesli olarak anlatır. İnternet erişimi olan bir telefon ve kulaklık Sesli Gezi’yi kullanmanız için yeterli. Şu anda Türkiye’deki şehirlerin büyük bir kısmı, bazı eksikleriyle de olsa, eklenmiş durumda.

» Bu yerlerin seçimi ile ilgili nasıl bir yol izlediniz ve tüm bunları ne kadar zamanda tamamladınız?
Bu yerlerin seçiminde özellikle çok gezilen yerler ya da popüler yerler gibi bir ayrım yapmadım. İlk başta sadece gezdiğim ve gördüğüm yerleri temel aldım ama zamanla görmediğim yerleri de bir gün görebilmek umudu ile uygulamaya ekledim. En çok kullandığım yöntemlerden biri de sitedeki haritayı açıp işaretli noktaların az olduğu yerlere odaklanmak. Ses kayıtlarını planlarken sadece gezebilenlerin değil kendi şehirlerinden ayrılamayanların da ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebilmesine fırsat tanımak istiyorum. Bu nedenle uygulamada Çeşme’nin çeşmeleri de var, il olarak Malatya da.

Harcanan zaman konusu oldukça derin mevzu aslında. Bu çalışma bizzat uygulama aşamasında 3 yıllık bir emeği içeriyor ama programlamayı öğrenme sürecim ile birlikte 5 yıldır bu proje ile içli dışlı olduğumu söyleyebilirim. Benim bir merak ve ihtiyaçla başlattığım bu çalışmada kullandığım zaman, maalesef çoğu zaman eşimden, dostlarımdan ve akrabalarımdan çaldığım zamanlar oldu. Her bulduğu boş anda bilgisayar başında zaman geçiren ve ne ile ilgilendiği çoğu zaman bilinmeyen, belki bundan dolayı da zamanın boşa harcıyor görünen bir kişinin, süreç içinde zaman ayıramadığı çevresine de bir özür ve açıklama aracıdır belki de ortaya çıkan bu uygulama. Bu projenin tamamlanması diye bir nokta kafamda hiçbir zaman olmadı, sürekli geliştirerek bu süreci devam ettirmeyi planlıyorum.

erol-keyvan-iyi-seyleri-iyi-insanlara-ucretsiz-ulastirmak-mumkun-256958-1.

» Sizde böylesi bir fikri yaratan ihtiyaç ne oldu?
Sesli Gezi kâr amaçlı bir uygulama değil. Fikir, böyle bir uygulamaya tamamen benim ihtiyaç duymamdan çıktı. Gezdiğim şehirlerdeki müze ve ören yerlerinde, bırakın elektronik rehber, tanıtıcı bir levha bile olmadığını çok gördüm. Özellikle mahalle aralarında kalan birçok tarihî yapının hikâyesine dair neredeyse hiçbir bilgi olmadığını üzülerek söyleyebilirim. Sadece mahalle araları da değil. Düşünsenize, Truva Savaşı sırasında Aşil’in savaş alanını izlediği iddia edilen noktanın yanındasınız ama bunu fark etmeden geçip gidiyorsunuz. Bu geziler sırasında bu fikre daha da yoğunlaştım ve bu ihtiyacı karşılamak için çalışmaya başladım. Bunu yaparken hep insanların iyi şeyleri, iyi kişilere, iyi şekilde ve ücretsiz olarak ulaştırabilmesinin mümkün olduğuna inanıyorum. Kendim gibi insanları düşündüm; gezmeyi seven ama bilgi edinmek de isteyen, fotoğraf makinesi, çanta gibi şeyler taşıdığı için, seyahat rehberi yüklenmek istemeyen insanlar. Birinin ona anlatmasını tercih eden ama bunun için de para vermek istemeyen insanlar aslında. Sesli Gezi uygulamasını indirenleri izledikçe, böyle düşünen tek kişi olmadığımı sevinçle görüyorum. İnsanların ilgi göstermesi çalışmalarımı yoğunlaştırmama neden oluyor ve bu şekilde çalışmalar birbirini destekleyerek devam ediyor.

» Sesli Gezi uygulamasını incelediğimizde İstanbul’dan Diyarbakır’a, Rize’den Sivas’a kadar Türkiye’nin her bir yanına hatta Yunanistan’a kadar gezilecek birçok yerin sesli rehberini dinlememiz mümkün. Seslendirme yaptığınız tüm yerleri aynı zamanda gezme fırsatınız da oldu mu?
Biraz önce de belirttiğim gibi her yeri gezebilmek, yaşam koşullarını düşündüğünüzde çok mümkün değil. Ama her fırsat bulduğumda gezmek ve gezdiğim yerleri uygulamaya sesli rehberleri ile birlikte eklemek için olanak yaratmaya çalışıyorum. Özellikle uygulamadaki temel verileri tamamladıktan sonra çok daha detaylı rehberler hazırlayabilmek için sadece gezdiğim yerlerin sesli rehberlerini uygulamaya eklemek gibi bir planım var.

» Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
İşin gerçeği, şu an kimi yakalarsam ona ses kaydı yaptırıyorum. İçeriğin daha da zenginleşebilmesi için dinleyicilerin kendi ses kayıtlarını yollayarak bana destek olmalarını da doğrusu çok isterim.