Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıslı bazı yetkililerin pasaportlarını iptal eden Güney Kıbrıs yönetimine tepki gösterdi. Tatar, "Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur" dedi.

Ersin Tatar’dan Güney Kıbrıs’ın pasaport kararına tepki: Çağdışılıktır, ırkçılıktır

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulunun, Kapalı Maraş'a ilişkin açılımda öne çıkan ve Bakanlar Kurulu'nda bulunan bazı siyasi isimlerin "Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportları"nı iptal etme kararına ilişkin, "Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur" dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, Rum Bakanlar Kurulu'nun bazı Kuzey Kıbrıslı siyasetçiler ile Kapalı Maraş açılım sürecine müdahil olanlara yönelik Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal etme, yenilememe veya pasaport vermeme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, "Bizim mücadelemizi, bambaşka yerlere çekerek, 'Pasaportları iptal ederiz' şeklinde açıklamaları kınıyorum, reddediyorum. Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur. Vatandaşlar arasında böyle bir ayrım yapmak kabul edilebilir bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

‘BEN YILLARDIR BU PASAPORTU KULLANMADIM’

Meselenin bireysel değil toplumsal bir mesele olduğunu vurgulayan Tatar, "Bu bireysel bir mesele değildir. Şahsen ben yıllardır bu pasaportu kullanmadım, karar beni bağlamıyor. Ancak bu halkımızı toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Bizim halkımız şimdiye kadar bu pasaportları aldıysa, içinde bulunduğu koşullardandır. Çeşitli karşı karşıya kaldığımız haksızlıklardan dolayı seyahat, burs gibi nedenlerden almıştır" diye konuştu.

Tatar, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, iki halkın ortak bir cumhuriyeti olduğunu, pasaportun anlaşmadan doğan haktan alındığını hatırlattı ve bu hakka saygı duyulmasını talep etti.

“Güney Kıbrıs yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni işgal ettiğini ve bu yapının bir Helen ve Rum Cumhuriyeti olarak muamele gördüğünü” söyleyen Tatar, "Biz bir takım siyasi kararlarla, bir görüş, bir duruş, yeni bir vizyon ve siyaset ortaya koyduğumuz için Rum tarafının bu işine gelmedi. Ancak, 'söylediklerinizi, eylemlerinizi beğenmezsem pasaportu iptal ederim tavrı' dünyanın hiçbir yerinde tasvip edilemeyecek bir davranıştır" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersan Saner de Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulunun, bazı Kuzey Kıbrıslı devlet ve hükümet yetkililerinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal etme kararını "düşmanca bir karar" olarak nitelendirmişti.

AA