Anagold Madencilik, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Ağıl, Harmankaya, Dilli ve Çanakçı köylerinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Sondaj çalışmalarının başlamasının ardından projeden haberdar olduklarını belirten bölge halkı, mücadele kararı aldı.

Erzincan'da altın sondajı başladı: Yurttaşlar  tepkili

DİLEK YEĞİN

Anagold Madencilik, Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Ağıl, Harmankaya, Dilli ve Çanakçı köylerinde altın sondajlarına başladı. Kemaliye halkı içme suyu havzalarını, yeraltı su kaynaklarını ve doğal yaşamı tehdit eden madenden ancak sondajlar başlayınca haberdar olduklarını belirtti. İlçede her yıl düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından turistlerin katıldığı doğa festivalinin de etkileneceğinden endişelenen bölge halkı Erzincan’ın deprem bölgesi olduğunu da vurguladı. Olası bir depremde toprağa karışacak siyanürün yaratacağı tahribatın geri dönülmez sonuçları olduğunu söyleyen yurttaşlar imza kampanyası başlattı.

MADENE KARŞI MÜCADELE

Kemaliye İlçe Belediye Başkanı Mehmet Karaman ve meclis üyeleri Ağıl Köyü civarında yaptıkları gezide dört ayrı noktada sondaj yapıldığını tespit etti. Belediye, yerinde inceleme yapılması için Erzincan Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne müracaat etti ve firmadan sondajlarla ilgili belge talebinde bulundu. Mücadele çağrısı yapan Karaman, İstanbul ve Ankara’da da yapılacak toplantıların ardından yol haritasının çizileceğini ve hukuki sürecin başlatılacağını belirtti.

KANADA-ÇALIK HOLDİNG ORTAKLIĞI

Anagold Madencilik, Kanadalı altın madeni firması Alacer Gold’un ve Lidya Madencilik’in ortak kuruluşu olarak dokuz yıldır Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’ni işletiyor. Çöpler Köyü, maden sahasının içinde kaldığı için faaliyete başlanmadan önce köy halkının rızasıyla maden sınırlarının dışına taşındı. 2018’de tamamlanan sülfit genişleme yatırımı sonucu madenin ömrü 2040’a uzadı. Maden zaman zaman siyanür kaçağı iddialarıyla gündeme geliyor.

Alacer Gold, Çöpler’in beş kilometre ötesindeki Çakmaktepe’de de 2018’in Eylül ayında faaliyete başladı. Çalık Holding’in madencilik alanındaki şirketi olan Lidya Madencilik 2009’da Alacer Gold’la uluslararası işbirliğine giderek Çöpler Altın Madeni’nin yüzde 20’sine ve arama portföyünün yarısına ortak oldu. Lidya’nın yan şirketleri Polimetal Madencilik ve Artmin Madencilik Balıkesir’deki Gediktepe’de Alacer Gold’la beraber fizibilite çalışmalarına da devam ediyor.