Suriye’deki savaşın yön değiştirmesiyle yakın bir döneme kadar cihatçıları destekleyen ülkeler de manevraya başladı. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir 2011’den bu yana Esad’ı ziyaret eden ilk Arap lider oldu

Esad’ı hatırladılar

Suriye’de Mart 2011’de başlayan savaşta radikal İslamcı tehdidin alt edilmesinin ardından Körfez Arap ülkeleri ve Ankara düne kadar tanımadıkları Şam yönetimini tanıma sinyalleri verdi. Körfez Arap ülkeleri Şam’da yeniden elçilik açma hazırlığındayken, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yedi sene sonra Şam’ı ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

Ülkesini demir yumrukla yöneten Sudan diktatörü El Beşir, Şam ziyaretinde Esad tarafından havalimanında karşılandı. Erdoğan’ın “kardeşim” dediği Beşir, Esad ile görüşmesinde “Suriye’nin Arap dünyasındaki yerini alana ve eski gücünü kazanana dek Sudan elinden gelen tüm gayreti gösterecektir” dedi.

İşbirliği güçlendirilecek
SANA haber ajansının aktardığına göre, Esad ve el Beşir, başta Arap ülkelerinde olmak üzere bölgede olup bitenlerin, Arap davalarına hizmet etmek ve bölge ülkeleriyle halklarının çıkarlarıyla çakışan planların çizdiklerine karşı durmak için tüm enerji ve çabaların birleştirilmesini gerektirdiğine işaret etti. Başkan el Beşir, Suriye’nin bir direniş ülkesi olduğunu Suriye’nin zayıflamasının Arap davalarının zayıflatılması anlamına geldiğini söyledi.

esad-i-hatirladilar-543280-1.



Yeni döneme hazırlık mı?
Suriye yönetimi, iç savaş boyunca Arap dünyası tarafından dışlanmış, Arap Ligi üyeliği Kasım 2011’de askıya alınmıştı. Son aylarda Suriye Ordusu’nun ülkenin büyük çoğunluğunda kontrolü yeniden sağladığı bir atmosferde, ‘normalleşme’ çağrıları da gündeme geliyor. Şam’ın Arap Ligi’ndeki koltuğuna geri dönme yolu açık görünüyor. Tunus’ta Mart ayında yapılacak zirvede, Suriye’nin katılmasına karşı çıkan tek ülke, radikal islamcıların bir bölümünü destekleyen Katar oldu. Kuveyt’in Suriye’de tekrar büyükelçilik açmayı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ise diplomatik ve ticari faaliyetlerin yeniden gündeme getirmesi, kuvvetli işaretler. Ankara cephesinde de durum farklı değil.

Beşir’in Esad tarafından karşılandığı saatlerde önceki gün Katar’ın başketi Doha’da konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Suriye’de Esad demokratik bir seçimi kazanırsa, onunla çalışmayı değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çavuşoğlu dünkü açıklamasında da ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’den çekilmeyi planladıklarını da iddia etti. Trump ise Mart ayında ‘Yakın zamanda Suriye’den çekileceğiz. Biraz da başkaları ilgilensin” açıklamasında bulunmuştu.

***

Ankara’nın dostu El Beşir

Sık sık Türkiye’yi ziyaret eden ama uluslararası camia tarafından savaş suçlusu ilan edilen Beşir için Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın zirvesini yaptığımız sırada bize mektup gönderip Ömer El Beşir’i tutuklayıp onlara vermemizi istedi. Böyle bir şeye ancak gülünür” demişti. Dünkü eş zamanlı görüşmeye Arap medyasının, El-Beşir’in Esad ziyaretinden önce Türkiye’ye uğradığını iddiaları da eklenince Beşir’in, Ankara ile Şam arasında bir nevi arabuluculuk üstlenip üstlenmediği merak konusu.