ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin son çalışmasına göre, dünyada toplumların eşcinselliği kabullenme oranları son yıllarda artış gösteriyor. Solcular sağcılara, kadınlar erkeklere, eğitimliler az eğitimlilere göre eşcinselliği kabullenmede daha ileri seviyede. Türkiye ise bu konuda iyi bir noktada değil

'Eşcinselliği kabul oranı' artıyor: Solcular, kadınlar ve eğitimliler daha bilinçli

HABER MERKEZİ

Toplumsal sorunlar üzerine kamuoyu yoklamaları yapan ABD merkezli Pew, dünya toplumlarının eşcinselliği kabullenme düzeyleriyle ilgili bir araştırmaya imza attı.

Kurumun sitesinde bugün yayımlanan Jacob Poushter ve Nicholas Kent tarafından kaleme alınan araştırmaya göre, son 17 yılda dünyanın birçok ülkesindeki insanların eşcinselliği kabullenme seviyesi yükseldi.

2002 ile 2019 yıllarının karşılaştırıldığı araştırmaya göre, ABD'de eşcinsel bireylerin toplumun bir parçası olduğunu düşünenlerin oranı 51’den yüzde 72'ye çıktı.

Bu oran Güney Kore'de yüzde 25'ten yüzde 44'e, Arjantin’de yüzde 66’dan yüzde 76’ya, Japonya'da yüzde 54'ten yüzde 68'e, Kanada’da yüzde 69’dan yüzde 85’e, Güney Afrika'da yüzde 33'ten yüzde 54'e, Almanya'da yüzde 83'ten yüzde 86'ya ve İngiltere'de yüzde 74'ten yüzde 86'ya yükseldi.

TÜRKİYE’NİN KONUMU İYİ DEĞİL

Türkiye ise araştırmada ‘eşcinselliğin hoş karşılanmadığı’ ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'de eşcinselliği kabullenme oranı yüzde 25’de kaldı.

Eşcinselliğin toplumda en az kabul gördüğü ülke ise yüzde 7 ile Nijerya oldu. Bu oran Endonezya ve Tunus'ta yüzde 9, Lübnan'da yüzde 13, Rusya, Ukrayna ve Kenya'da yüzde 14 olarak rapor edildi.

Pew’in araştırmasına göre, eşcinselliğin kabullenilmesi bazı faktörlere göre değişkenlik gösteriyor. Bu faktörler arasında ilk sırayı ise din alıyor.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR DİN

Araştırmada, kendini dindar olarak tanımlayan kişiler arasında eşcinselleri kabullenme oranının, kendini dindar olarak tanımlamayanlar arasındaki orana göre daha düşük olduğu belirtiliyor.

Örneğin Türkiye’de dindarlar arasında eşcinselliğin kabullenme oranı yüzde 19 iken, dindar olmayanlar arasında ise bu oran yüzde 45’e kadar çıkıyor.

Dünya genelinde de benzer bir durum var. Almanya’da yüzde 73’e yüzde 91, Fransa’da yüzde 65’e yüzde 89, İtalya’da yüzde 62’ye yüzde 80, Hollanda’da yüzde 79’a yüzde 95, İsrail’de yüzde 22’ye yüzde 62, İngiltere’de yüzde 67’ye yüzde 90, Güney Afrika’da ise yüzde 52’ye yüzde 63 oranında dindar olmayanlar arasında dindar olanlara göre eşcinselliği kabullenme oranı daha fazla.

SOL, MERKEZDEN VE SAĞDAN DAHA ÜSTÜN

Eşcinselliğin kabullenilmesinde bir başka etmen ise raporda ‘ideoloji’ olarak gösterildi. Buna göre, sol ideolojik yelpazede yer alan insanlar, merkezde ve sağ kanatta konumlananlara oranla eşcinselliği çok daha fazla kabulleniyor.

Güney Kore’de eşcinsellik sağcılar arasında yüzde 28, merkezdekiler arasında yüzde 51, solcular arasında ise 67 oranında kabullenilmiş durumda. Kanada’da ise sağcılar yüzde 76, merkezdekiler yüzde 92, solcular ise yüzde 96’yla eşcinselliği kabulleniyor. Almanya’da bu oranlar sağcılar arasında yüzde 77, merkezdekiler arasında yüzde 85, solcular arasında yüzde 87. İngiltere’de ise bu dağılım yüzde 80, yüzde 87 ve yüzde 94 olarak belirtiliyor.

KADINLAR, ERKEKLER ORANLA DAHA BİLİNÇLİ

Konu kapsamında bir diğer önemli parametre ise cinsiyet. Kadınlar erkeklere göre eşcinselliği kabullenmekte daha bilinçli. Dünyanın pek çok ülkesinde kadınlar arasında eşcinsel ilişkilerin kabulünün daha fazla olduğu göze çarpıyor.

Japonya’da yüzde 62’ye yüzde 75, Güney Kore’de yüzde 37’ye yüzde 51, Avustralya’da yüzde 77’ye yüzde 85, İspanya’da yüzde 86’ya yüzde 92, Hollanda’da yüzde 90’a yüzde 94, Almanya’da ise yüzde 83’e yüzde 90, kadınlar eşcinselliği toplumun bir parçası görme noktasında daha yetkin bir konumda.

EĞİTİM DE FARK YARATIYOR

Eğitim de eşcinselliği kabulünde kayda değer bir fark yaratıyor. Araştırmaya göre az eğitimliler, genelde daha fazla eğitim görmüş kişilere göre eşcinselliği kabullenmede daha gerilerde yer alıyor.

Türkiye’de az eğitim almış yurttaşlar yüzde 22 oranında eşcinselliği kabullenirken, daha fazla eğitim alanlar arasında ise bu oran yüzde 45’lerde seyrediyor.

Yunanistan’da yüzde 42’ye yüzde 72, İsrail’de yüzde 39’a yüzde 56, Brezilya’da yüzde 55’e yüzde 80, Polonya’da yüzde 40’a yüzde 64, Bulgaristan’da yüzde 25’e yüzde 55, eğitimliler daha az eğitim alanlara göre eşcinselliği kabullenmede daha iyi bir konumda yer alıyor.