Esenyurt çadır yangını davası: İşçi yakınlarının adalet arayışı sürüyor
İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 7 yıl önce barındıkları naylon çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili davaya dün devam edildi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, davaya yeni eklenen sanıklar dinlendi. Sanık olarak ifade veren Miratek firması yetkilileri ve iş güvenliği uzmanı, olayda herhangi bir sorumluluklarının olmadığını, iş güvenliği ihlallerine ilişkin […]
İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 7 yıl önce barındıkları naylon çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili davaya dün devam edildi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, davaya yeni eklenen sanıklar dinlendi.
Sanık olarak ifade veren Miratek firması yetkilileri ve iş güvenliği uzmanı, olayda herhangi bir sorumluluklarının olmadığını, iş güvenliği ihlallerine ilişkin yaptırım uygulama yetkilerinin bulunmadığını, yapılan işle ilgili sadece danışmanlık hizmeti verdiklerini savunarak, “Vicdanımız rahat” dedi. Kendilerini kusurlu bulan bilirkişi raporuna itiraz eden sanıklar, işin Kayı İnşaat’ın yükümlülüğünde olduğunu vurguladı. Dava 17 Mayıs’a ertelendi.
Savcılık Yargıtay kararına direniyor
Dava 2015 yılında sonuçlanmış, mahkeme ECE Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Miratek ve kamu idarelerini suçsuz bulmuştu. Ailelerin itirazını haklı bulan Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından dava yeniden başlamıştı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma ilamına uyarak Kayı İnşaat, Miratek, Marmara Park ve ECE yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı ise Kayı İnşaat hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Aileler bu karara itiraz etmiş, itirazları kabul edilmiş, dosya Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Ancak bu kez de Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayı İnşaat yetkilileri hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Aileler, bu karara da itiraz etti. Şu anda dosya Bakırköy Sulh Ceza Hâkimliği’nde incelemede. Öte yandan savcılık, Miratek yetkilileri ve iş güvenliği uzmanı N.Ş.T. hakkında iddianame düzenledi ve bu kişiler sanık olarak yargılanmaya başlandı. Öte yandan aileler, Esenyurt Belediyesi ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı yetkililerinin de yargılanmasını istiyor.
Patrona villa işçiye naylon çadır!
Adalet Arayan İşçi Aileleri, duruşmanın ardından adliye önünde yaptıkları açıklamada, Yargıtay kararına rağmen Kayı İnşaat yetkilileri hakkında dava açılmamasına tepki gösterdi. Yangında abisi Barış Kıyak’ı yitiren Damla Kıyak, tüm sorumlular hesap verene dek mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
Kıyak, şunları söyledi: “7 yıl boyunca tek talebimiz, bu vahşetin sorumlularının tümünün tespit edilmesi, yargılanması ve en ağır şekilde cezalandırılması oldu. Firma çalışanlarının yargılanması yetmez, işverenler de yargılanmalı dedik. Mart soğuğunda, naylon çadırlarda barındırılan, yanarak ölen 11 işçiyi unutup, destek olmayanlar insanlığından şüphe etsin dedik. Patrona villa, işçiye naylon çadır reva görenler yargılansın dedik. Bizler tüm sorumlular yargılanana kadar adalet aramaya, davalarımızı takip etmeye devam edeceğiz.”