Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında 11 işçinin can verdiği yangınla ilgili davada olumlu gelişmeler var. Aileler: Mücadeleye devam edeceğiz

Esenyurt’ta adalet mücadelesi sürüyor

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park Alışveriş Merkezi’nin inşaatında, 6 yıl önce 11 işçinin barındıkları naylon çadırlarda yangın çıkması sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davaya dün devam edildi. Dava öncesi adliye önünde açıklama yapan işçi yakınları, “Esenyurt’u unutmadık, unutturmayacağız. Tüm sorumlular yargılanana kadar adalet aramaya devam edeceğiz” dedi.

Söz konusu iş cinayetiyle ilgili dava, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden başlamıştı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme, Kayı İnşaat-Miratek’in A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nuri Şener Tığlu ile Marmara Park ve Ece Gayrimenkul firmaları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya karar vermişti.

Davanın dün görülen ikinci duruşmasında mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu, dosyanın Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğu öğrenildi. Mahkeme, savcılığa soruşturmanın akıbetini sormak için yazı yazılmasına karar vererek davayı 18 Ekim’e erteledi.Öte yandan duruşmada söz alan müşteki avukatları, kamu kurumlarının da olayda sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti.

‘Adalet istiyoruz!’
Duruşma öncesi Adalet Arayan İşçi Aileleri, Bakırköy Adliyesi’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yangında abisi Barış Kıyak’ı kaybeden Damla Kıyak, aileler adına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bizler bu cinayette kardeşlerini, evlatlarını, babalarını, canlarını yitirmiş aileler olarak her yıldönümünde bu yangın yerinde kaybettiklerimizi anarak, mahkemelerde duruşmaları takip ederek Esenyurt’u unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı sorumlulara, yetkililere ve kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Amacımız, kaybettiklerimiz ve biz geride kalanlar için adalet. Tüm sorumlular yargılanan kadar da adalet aramaya, davalarımızı takip etmeye devam edeceğiz. Bu mücadelede bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.”

Ne olmuştu?
Marmara Park AVM inşaatında kanunen yasak olmasına ve inşaat kurul toplantılarında yapılan risk tespitlerine rağmen işçiler insanlık dışı koşullarda, naylon çadırlarda barınmaya zorlanmıştı. Acil çıkış kapısı bile olmayan bu çadırlarda 11 Mart 2012’de yangın çıkmış; Abdurrahman Demir, Ahmet Ahal, Ahmet Keskin, Barış Kıyak, Bayram Ege Pehlivan, Çetin Çoşgun, Fatih Acun, Hakim Alican, İsa Topal, Sevdin Özen, Seyfettin Topal adlı işçiler hayatını kaybetmişti.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 2015’te sonuçlandı, ancak iş cinayetinin asıl sorumluları olan ECE Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Miratek ve kamu idareleri kusursuz bulundu. Firma sahipleri yargılanmadı, sadece firma çalışanları yargılandı. Ailelerin itirazı sonucu Yargıtay 12. Ceza Dairesi kararı bozarak Kayı İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri ile Miratek yönetiminin de yargılanmasını istedi. İlk günden bu yana adalet mücadelesi yürüten işçi yakınları ise Yargıtay’ın kararını olumlu bulduklarını, ancak Ece Gayrimenkul ve Marmara Park AVM yetkilerinin de cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yeniden başlayan davada ailelerin bu talebi karşılık buldu. Mahkeme, Ece Gayrimenkul ve Marmara Park AVM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

***

Soma davasında sanıklar savunma yaptı

Soma Katliamı davasının 22’inci duruşmasına dün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü oturumla devam edildi. Sanıklar savunma yapmayı sürdürdü. Tutuklu sanıklar Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın ardından dün de madende teknik nezaretçi olarak görev yapan Ertan Ersoy savunma yaptı. Ersoy, slaytlar eşliğinde yaptığı 480 sayfalık savunmasında, olayın nasıl yaşandığının belirlenemediğini iddia ederek, halen neden yargılandıklarını bilmediklerini söyledi. Bilirkişi raporlarının bilimsel olmadığını, kurgu olduğunu öne süren Ersoy, “Benim işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili görev ve yetkim zaten yok. Üzerime atılan suçları kabul etmiyorum” dedi.