İstanbul Esenyurt Polis Merkezi'nde hayatını kaybeden Birol Yıldırım'ın ölümüne ilişkin 12 sanığın yargılandığı davada mahkeme, dinlenmeyen tanıklar için zorla getirme kararı verdi.

Esenyurt'ta polis merkezinde ölüm: Tanıklar için zorla getirilme kararı

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 2021 yılının haziran ayında, iki grup arasında yaşanan kavganın ardından ifade işlemleri için emniyete götürülen taraflar arasında bulunan Birol Yıldırım’ın ölümüne ilişkin 12 sanığın yargılandığı davada mahkeme, dinlenmeyen tanıklar için karar verdi.

DHA’nın aktardığı bilgiye göre, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz 7 sanık, müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu.

Müşteki avukatı Hüseyin Tuzcu, "Sanıklar hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır, hala görevlerine devam etmektedirler. Bir tane tutuklu vardı onu da sayın mahkemeniz serbest bırakmıştır. İlk olaydaki kafe sahibinin ve gerçekleşen olayın araştırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Birol Yıldırım’ın babası Adil Yıldırım ise “Ben huzurdaki tüm sanıklara tek bir şey sormak istiyorum. Benim oğlumun suçu neydi. Sadece bunu merak ediyorum" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, dinlenmeyen tanıkların dinlenilmesi için zorla getirilme kararı vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede komiser yardımcısı şüpheli İsmail S. ile birlikte diğer şüpheliler İsmail G. Muhammet Ş., Muhammed K., Bilal K. ve Erdoğan K.'nin “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" ve "Kasten yaralama" suçlarından ayrı ayrı toplamda 3 yıl 8 aydan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Savcı, diğer 6 şüphelinin ise "Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfusu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralama" suçundan ayrı ayrı 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

Esenyurt Akevler Mahallesinde 5 Haziran 2021 tarihinde kavga eden 4 kişi polis ekipleri tarafından yakalanarak polis merkezine getirilmişti. Kavgaya karışan şahısların çalıştığı işyerinin yöneticisi Birol Yıldırım, polis merkezine gelerek kavgaya müdahil olmuştu.

Birol Yıldırım, bekleme odasında hakkında işlem yapılmasını beklediği sırada, emniyetin iddiasına göre fenalaşmıştı. Durum gören polis ekipleri ve 112 sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen Birol Yıldırım, kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

Esenyurt Devlet Hastanesi'nde hazırlanan ölüm raporunda darp izi bulunmadığı bildirilen Yıldırım'ın yakınları ise, polisler hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Aile, avukatları aracılığıyla savcılığa verdikleri dilekçede, Birol Yıldırım'ın polisler tarafından darp edildiğini öne sürmüştü.