İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi. Gelir bütçesinin yarısı otobüs alımlarına ayrılırken; Haziran 2021’e kadar gelecek 368 yeni otobüsle filonun üçte biri yenilenmiş olacak.

ESHOT’un 2021 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi: Filonun üçte biri yenileniyor

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının yedinci oturumu, Başkan Tunç Soyer yönetiminde, ESHOT Genel Müdürlüğü 2021 Bütçe ve Performans Programı gündemiyle yapıldı. Kurumun 2021 yılı gider bütçesi 1 milyar 817 milyon 146 bin TL; geliri 1 milyar 176 milyon 196 bin TL; açık fazlanın finansmanı ise 640 milyon 950 bin TL olarak, oyçokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ESHOT’un kâr amacı gütmeden toplu ulaşım hizmeti verdiğini belirtti. Başkan Tunç Soyer’in, ilk dönemi için 500 otobüs alma sözü verdiğini hatırlatan Özuslu, “Ülke genelinde tek seferde yapılan en büyük otobüs alımı gerçekleştirildi. Bunu bir kere tebrik edelim. Bunlar da Haziran 2021’e kadar ESHOT filomuza dahil olacak. Otobüs filomuzun yaşı 6.2’ye düşecek. 100 elektrikli otobüsün de filoya dahil olmasıyla elektrikli otobüs sayımız 120’ye çıkacak ve filonun yaş ortalaması 5.2’ye inecek. Daha iyi hizmet veren, kaliteli otobüslerle devam edeceğiz. Kalkınma Bakanlığı’na da otobüsler için verdiği 105 milyon liralık yatırım teşviği için teşekkür ediyoruz” dedi.

eshot-un-2021-butcesi-oy-cokluguyla-kabul-edildi-filonun-ucte-biri-yenileniyor-809569-1.

1 Eylül 2020’de, toplu ulaşımda 90 dakika ücretsiz aktarma sisteminden, ilk iki aktarması tam binişler için ücretli olan 120 dakika sistemine geçiş yapıldığını hatırlatan Özuslu, yeni sistemle ortaya çıkan olumlu sonuçlara da değindi, şu bilgileri verdi: “120 dakika İzmir’e iyi geldi. Biniş kaybı var mı? Var. İlk binişlerde yüzde 1’lik bir artış var. Vatandaş kendisini daha doğru otobüse binmesi konusunda yönlendirmiş. İkinci binişlerde ‘50 kuruş alıyoruz’ diye eleştirildik. Kimse, ‘Niye ilk binişlerde 10 kuruş düşürdünüz?’ demiyor. Üçüncü binişler artmış. İsteyenler rakamları ESHOT Genel Müdürlüğü’nden alır, bakar.”

İZTAŞIT’A DESTEK ÇAĞRISI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, metropol dışı ilçelerde toplu taşımacılık hizmeti veren minibüs kooperatiflerini tek çatı altında birleştirdiğini ve toplu ulaşım sistemine entegre ettiğini de ifade eden Özuslu, “Seferihisar’da hayata geçirdiğimiz İZTAŞIT Projesi’ni ESHOT Torbalı, Menemen’de, Ödemiş’te hizmete sunmaya çalışıyor. Ancak pandemi nedeniyle İZTAŞIT’ın yolcu sayıları da azaldı. Bu uygulamayı yaygınlaştırmak ve devam ettirmek için meclisimizden el birliği ile destek istiyoruz” dedi.

“Devletten bir ricamız var” diyen Özuslu, “ESHOT’un 600 milyon lira bir desteğe ihtiyacı var. Büyükşehir bütçesinden biz bu rakamı veriyoruz. Eğer belediyelere bağlı toplu taşımacılık kurum ve kuruluşları için ÖTV ve KDV yükü kaldırılırsa sadece ESHOT için yıllık 135 milyon TL’ye yakın bir tasarruf söz konusu olacak. Bu ciddi bir girdidir. Bunu devletimizden talep ediyoruz. Madem şehir içi toplu taşımacılık bir kamu hizmeti; gelin bunu birlikte yapalım” ifadelerini kullandı.