EŞİT, Cumhuriyet’in ilan edilişinin 99’uncu yılında iktidara ve muhalefet partilerine çağrıda bulundu. İktidarın yeni bir anayasa değişikliği hazırlığında olduğuna dikkat çekilen çağrıda, “Cumhuriyet’in temel prensipleri olan eşit yurttaşlık ve laiklik ilkelerinden ödün verilemez. Temel insan hak ve özgürlükleri referanduma sunulamaz. Anayasa’yı uygulamayanlar, Anayasa yapamaz” denildi.

EŞİK'ten muhalefete çağrı: Anayasa’da değişiklik yapılmasına baştan karşı çıkın

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle iktidara ve muhalefet partilerine çağrıda bulunulan bir yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarın özgürlükleri kısıtlamayı hedefleyen ve ayrımcılık içeren yeni bir Anayasa değişikliği önermeye hazırlandığına dikkat çekilerek muhalefet partilerine "Anayasa’da değişiklik yapılmasına baştan karşı çıkın; taslak üzerinden pazarlık yapmayın; kararlı bir biçimde sonuna kadar ‘hayır’ diyeceğinizin altını çizin" çağrısında bulunuldu.

Temel insan hak ve özgürlüklerinin “referandum” konusu yapılamayacağı ifade edilen açıklamada, “Özgürlükleri kısıtlamayı hedefleyen ve ayrımcılık içeren Anayasa değişiklik önerilerinin “referandum”a sunulması da gündemde. Bu evrensel bir kuraldır. Anayasa’ya da açıkça aykırıdır. Temel hak ve özgürlükler söz konusu olduğunda asıl belirleyici olan çoğunluk değildir. Çoğunluk öyle istedi diye insanların temel hak ve özgürlükleri kısıtlanamaz” denildi.

‘MÜDAHALE ALANI AÇILIYOR’

Kadınların kıyafeti üzerinden yapılması önerilen değişikliklerle, kadınların hayatlarına müdahale alanı açıldığı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Anayasa’nın 24. maddesinde öngörülen değişiklik, başörtülü kadınlara ayrımcılık yapılmasını önlemek iddiasıyla yola çıkarken aslında kadınların nasıl giyineceğini, neresini nasıl örteceğini, başörtüsü kullanan kadınların nasıl başörtüsü takacağını belirliyor.

SINIRLARINI KENDİSİNİN BELİRLEDİĞİ BİR AİLE FORMU DAYATILIYOR

İktidar, 41. maddede yapılması öngörülen değişiklikle de, sınırlarını kendisinin belirlediği bir aile formunu hepimize dayatarak, geleneksel cinsiyet rollerini pekiştirerek, cinsiyetçi uygulama ve söylemlerin dozunu artırarak kadınların ve LGBTİ+’ların haklarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu maddede yapılması öngörülen değişiklikler, kadınların Medeni Yasa’da güvenceye alınan haklarına yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER, BELİRTİLEN SEBPELERLE SINIRLANABİLİR

Anayasa’nın 13. maddesine göre; temel hak ve özgürlükler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

‘ÜLKEYİ EKONOMİK BUHRANA SÜRÜKLEMİŞ İKTİDAR, ANAYASA YAPAMAZ’

Anayasalar toplumsal barışın tesisi için hayati belgelerdir. Mevcut Anayasa’yı uygulamayan, toplumdaki kutuplaşmayı körükleyen, kendisi gibi düşünmeyen herkese, eşitlik ve laiklik ilkelerine adeta savaş açmış, ülkeyi siyasi ve ekonomik bir buhranın içine sürüklemiş bir iktidar Anayasa yapamaz, Anayasa’yı değiştiremez.

‘TASLAK ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPMAYIN’

EŞİK olarak, bütün muhalefet partilerini, Anayasa değişikliği öneren iktidarla bu konuda müzakere etmeyeceklerini kamuoyuna bir an evvel duyurmaya; Anayasa değişikliği tartışmalarını açık ve net olarak kapatmaya davet ediyoruz.

Ayrımcılığın karşısında, LGBTİ+ bireylerin varoluşları dahil eşit yurttaşlık hakkının, evlilik eşitliği, ve eşler arası eşitlik ilkesine dayalı özgürlükçü aile hedefinin yanında olun. Üyelerinize ve seçmenlerinize ve tabi ki tüm topluma bunu yüksek sesle anlatın. Anayasa’da değişiklik yapılmasına baştan karşı çıkın; taslak üzerinden pazarlık yapmayın; kararlı bir biçimde sonuna kadar “hayır” diyeceğinizin altını çizin.

‘YASALARA DOKUNMA,UYGULA’

Laik Cumhuriyet’in temel prensibi olan eşit yurttaşlık hakkımıza sahip çıkıyor, 20 Ekim 2022 tarihli açıklamamızda yinelediğimiz sözümüzü bir kez daha hatırlatıyoruz: Anayasa’yı uygulamayanlar, Anayasa yapamaz. Temel insan hak ve özgürlükleri referanduma sunulamaz. Anayasa’ya da yasalara da dokunma, uygula!”