İktidarın sosyal yaşama dönük yasaklarına tepkiler sürüyor. EŞİK’ten yapılan açıklamada, "Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleğini dilediğince icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz” denildi.

EŞİK: Yaşam hakkımızı savunacağız

Haber Merkezi

Peş peşe gelen etkinlik yasakları sosyal yaşamı felce uğrattı. Sanatçı Melek Mosso, Apolas Lermi, Aynur Doğan gibi pek çok ismin sahne alması engellendi. Sudan bahanelerle alınan yasak kararları toplumun tepkisini çekerken bir yasak kararı da Ankara’dan geldi. İspanyol müzisyen Ara Malikian’ın konseri iptal edildi. İptal nedenine ilişkin açıklama yapılmazken, Malikian geçtiğimiz gün sosyal medyada hedef gösterilmişti. Ara Malikian konseri için bilet alanlar, konser iptalini bir mesajla öğrendi. Eskişehir’de iptal edilen festivale ilişkin Anadolufest’ten yapılan açıklamada ise festivalin yapılması için başlatılan girişimlerin de sonuçsuz kaldığı belirtilerek ‘güzel günlerde buluşmak üzere’ mesajı verildi.

Öte yandan CHP’li Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Isparta konseri iptal edilen Melek Mosso’yu Burdur’a konsere davet etti. Ercengiz, “En kısa zamanda sizi bölge halkımızla buluşturmam için inanılmaz bir talep alıyorum” ifadelerini kullandı.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), sanatçılara ve özelde kadın sanatçılara yönelik ayrımcılık, taciz ve baskılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada sanatçılara yönelik taciz ve saldırıların, kadınların eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşama hakkı başta olmak üzere istenilen müziği dinleme, diledikleri etkinliğe katılma hakkını elinden almayı hedeflediği ifade edildi.

EŞİK olarak sanatçılara ve sanatlarını icra etme özgürlüklerine sahip çıktıklarını vurgulayan platform, son olarak, “Sistematik bir hal alan bu çağdışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz. Eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşama hakkımızı, çalışma hakkımızı, kıyafet ve seyahat özgürlüğümüzü savunuyoruz” diye belirtti.

Konuya ilişkin SOL Parti’den yapılan açıklamada ise, “Gericilerin ‘hassasiyet’ kasan kampanyaları ve ahlak bekçiliği eşliğinde bilhassa muhalif sanatçıların, Kürtçe türkülerin, öğrenci şenliklerinin Saray aparatları tarafından resmi yaptırımlarla engellenmesi yapılmak istenen şeyin sistematik bir kültür kıyımı olduğunu gözler önüne seriyor. Laikliğin fevkalade öneminin bir kez daha ispatlandığı şu günlerde yaşamın ve sanatçının yanında olsan SOL Parti yasakladıkları şarkılarımızı mahallemize, sokaklarımıza taşıyacağız” denildi.