SORU: Eşim gebe ve riskli bir dönem geçiriyor. Acaba iş hayatını sonlandırsa tazminat talebinde bulunabilir mi?

YANIT: İş Kanunu’nda işçinin sağlık sebebi ile iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatı almasına hak kazandıran nedenler 24/1’inci madde ile düzenlenmiştir. Bu madde aşağıdaki gibidir:

“Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.”

Madde metninden de anlaşılabileceği gibi işçinin, sağlığını riske atabilecek durumlar nedeniyle işten bu madde kapsamında ayrılabilmesi mümkündür. Bununla birlikte rahatsızlığı ile yaptığı iş arasında bir illiyet (nedensellik) bağı da olması gerekmektedir.

Gebelik hali geçici bir süreç olması açısından bu madde kapsamında değerlendirilmesi mümkün görünmüyor. Riskli olan gebelik süreci boyunca eşinizin doktor raporu ile istirahatli olması ve çalışmaması mümkündür. Doğum sonrası istirahatlerinin ardından sağlık durumu yeniden ele alınarak, mevcut işinde çalışmasında sağlığı açısından bir risk söz konusu olursa haklı fesih ayrıca değerlendirilebilir. Ancak bu geçici süreç için tazminatlı olarak işten ayrılabileceğini söyleyemeyiz.

***

Kendim ayrıldım, tekrar İŞKUR’dan ödenek alabilir miyim?

SORU: Ben kısa çalışma ödeneği alıyordum; ancak kendi isteğimle işten ayrıldım. Tekrar İŞKUR’dan para alabilir miyim?

YANIT: Sorunuzda belirtmemişsiniz; ancak işsizlik ödeneğinden söz ediyorsanız kendi isteği ile işten ayrılan, yani istifa eden bir çalışan işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Sorunuzdan kasıt şayet tekrar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak ise, bunun olması için bir işte çalışıyor olmanız ve işyerinizin faaliyetine kısmen ya da tamamen ara vermesi, ardından da işyerinizin sizin adınıza Türkiye İş Kurumu’na kısa çalışma ödeneği için başvurması gerekir.