Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Yerel Eşitlik Eylem Planı, Başkan Vahap Seçer tarafından Dünya İnsan Hakları Günü’nde açıklandı. Lansmanda “Eşitlikte birlik, herkese eşitlik” vurgusu yapıldı. Eylem planının sunumunu yapan MBB Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, “Mersin'in herkes için ulaşılabilir, erişilebilir bir yer olması amacıyla çalışıyoruz” derken Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, bu planın hayata geçmesi adına hep birlikte çalışma yapmanın gerekliliğini vurguladı.

Eşitlik sadece birlikte mümkün

SEDA BALMUMCU | @nenaseola

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin (MBB) hazırladığı ve ayrımcılığa maruz bırakılan dezavantajlı grupların toplumsal hayata adapte olmasını amaçlayan Yerel Eşitlik Eylem Planı, ilk kez 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, düzenlenen lansmanda açıklandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda halkın ve basın mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen lansman, sunucu Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı “Eşitlik” belgeseliyle başladı. MBB Başkanı Vahap Seçer’in açılış konuşmasının ardından MBB Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı anlattı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, BM Kadın Birimi Proje Analisti Ülkem Önal, Mersin KA.DER Temsilcisi İlksen Sorguç Dinçer gibi proje destekçilerinin ve danışmanlarının konuşmalarıyla sona eren toplantı büyük ilgi gördü.

“Kentimizin geleceği, halkımızın mutluluğu için” sloganıyla hayata geçirilen Yerel Eşitlik Eylem Planı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde oluşturulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği tarafından hazırlandı. Yerel Eşitlik Eylem Planı ile Mersin’in, temel insan hakkı olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin yönetim biçimiyle ve hizmet aktarımıyla sağlandığı; kimsenin cinsel kimliği, yaşı, engeli ve sosyo-ekonomik durumu nedeniyle dezavantaj yaşamadığı; kırılgan grupların güçlendiği ve toplumun aktif bireyleri olarak hizmetlere erişimde, kararlara katılımda rol aldığı; toplumsal birlikteliğin eşitlikçi ve kapsayıcı bir anlayışla desteklendiği sevgi, barış ve demokrasi içinde yaşanan örnek bir kent olması amaçlanıyor.

esitlik-sadece-birlikte-mumkun-954029-1.

Plan kapsamında paydaş beklentilerinin ve çalıştay raporlarının analizleri sonucu oluşturulan hedefler, BM İnsan Hakları Göstergeleri olan eğitim, sağlık, istihdam, kentsel hizmetler, şiddet, katılım alanlarında ele alındı. Planda ayrıca, kapsayıcı kamusal hizmet tasarımı amacıyla belediye çalışanlarına yönelik eğitim ve faaliyetlerin yer aldığı Kapsayıcı Hizmet Sunumu İçin Kurumsal Kapasitenin İyileştirilmesi hedefleri bulunuyor.

Açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer adaletsizliğin ve hukuksuzluğun beraberinde eşitsizliği de getirdiğine dikkat çekti. Mersin’in, Türkiye’nin bir özeti, izdüşümü, adeta küçük bir Türkiye olduğunu vurgulayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu bakış açısıyla Mersin’deki her sorun alanının, Türkiye’ye belirgin bir sorun alanı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

‘SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİZİ DENETLEMELİ’

Seçer sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bundan sonra bu çizdiğimiz yol haritasını takip edip, çalışma hayatında kadınların oranını arttırmak istiyoruz. Neden? Toplumda nüfusta kadın erkek nüfusu birbirine eşitken, çalışma hayatında erkekler yönünde bir avantaj sağlanıyor. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar yüzde 18 olan kadın personel oranımız yüzde 21’e çıktı. Ama biz 2024’e kadar Yerel Eşitlik Eylem Planı içerisinde ne yapacaksak rakamının belli olması lazım. Zaman zaman acaba doğru yolda mıyız diyerek paydaşlarımızın, sivil toplum örgütlerini, başta KA.DER, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Denetleme Derneği vasıtasıyla bu denetimin sağlanması lazım, şeffaf olması lazım. Yapılan çalışmanın ölçümünün rakamsal olarak ortaya çıkarılıp hangi noktada olduğumuzu görmemiz lazım. İşin özü budur. Yapılan çalışmaların birkaç cümleyle tanımlaması budur.”

esitlik-sadece-birlikte-mumkun-954030-1.

‘HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR’

Uzun süreli bir çalışma sonucunda ortaya çıkan Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın sunumunu ise MBB Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil yaptı.

İlk olarak ‘Eşitlik Şefliği’ kurduklarını dile getiren Sahil, bunun yeterli olmayacağını düşündüklerini belirterek ilk olarak kurum çalışanlarına eşitlik, toplumsal cinsiyet konusunda eğitimler verdiklerini ve bunun ardından Mersin’de yaşayan dezavantajlı grupların kendilerini ait hissedeceği bir kent yaratmak için belediye personeli ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hazırlarken belirledikleri amaçları sıralayan Sahil şu ifadelere yer verdi:

Mersin'in herkes için ulaşılabilir, erişilebilir bir yer olması amacıyla çalışıyoruz. Hem politikalarımızı üretirken hizmetlerin yapım sürecinde ve uygulama sürecinde eşitlik perspektifinden bakmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda amacımız kadın dostu, mülteci dostu, engelli dostu, yaşlı dostu, LGBTİ+ dostu bir kent olmak.”

‘ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMAYA TANIKLIK EDİYORUZ’

Daha sonra konuşma yapan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü “Benim en mutlu olduğum anlardır. Bir belediyenin yaptığı işi çıkıp eleştirmeden takdirlerini söyleyebilmek. Çünkü sivil toplum örgütlülüğünün en önemli özelliği eksik görüp söylemektir” diyerek sözlerine başladı.

“Nedir eşitlik?” diye sonra Güllü, “Bir kentte gece erkeğin sokakta rahat yürüyebildiği gibi kadının da rahat yürüyebilmesi. Eğitime erişebilmesi erken yaşta evlenmenin karşısında yasaları uygulayabilecek yerelde danışma merkezlerinin mekanizmalarının olması. Aslına bakarsanız ulusal eylem planında daha derinden takip edilerek yerele daha kolay yansımasını ve o yansımanın da yerelde daha basitçe hızlıca yapılmasını sağlamak gerekir” ifadelerine yer verdi.

“Bugün İnsan Hakları Günü. Peki bugün, kasım ayında, 35 kadının öldürüldüğü, hele de Özgecan'ın bu şehirde öldürüldüğünü düşündüğünüzde ne kadar önemli bir işe tanıklık ettiğinin farkında mısınız?” diyen Güllü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadınlar neden cinayete kurban gidiyor bu ülkede? İşte bu eşitsizlik dediğimiz, istihdama erişememe, eğitime erişememe, bu süreç içinde ikincil bir vatandaş gibi yani birey olmasını biraz daha öteleyerek önceliği erkeklere verdiğimiz bir dünyanın sonuçları. İşte bu sonuçların her birinin giderildiği illerde, ilçelere yansıyan yönetim de düzelecek o ülkenin geleceği. Biz o kadınların öldüğü ülkelerin illerin adlarının cinayetlerle anıldığı bir şehir olmaktan çıkacağız. Bir kadınların katledildiği ya da Müslüme gibi olaylarda buz dağının arka tarafındaki karanlığı görebilenlerden biriyiz. O karanlıkları aydınlığa çıkarabilecek bu iradedir. O halde biz ne yapmaya çalışacağız? Hep birlikte bu planın hayata geçmesi adına çalışmalar yapacağız.”

Lansmana ulusal düzeyde katılım sağlayan davetlilerin konuşmalarının ardından, projenin danışmanları Bahar Özden ve Hilal Gençay’a plaketleri takdim edildi. Özden ve Gençay da konuşmalarında projenin kritik önemine vurgu yaptılar.