Oxfam verilerine göre, dünyada 10 kişinin serveti 3,1 milyar kişinin servetini aşıyor. Ultra zenginler ise daha fazla vergi ödeyerek eşitsizliği azaltacağını iddia ediyor.

Eşitsizliğin nedenlerine vergiyle örtbas girişimi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 17-21 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ve bu yıl da Covid-19 nedeniyle dijital ortamda gerçekleşen Davos Zirvesi’nde 100’ü aşkın milyarder, hükümetlere servet vergisi uygulanması için çağrı yaptı. Kendilerine Vatansever Milyonerler (Patriotic Millionaires) ismi veren grup tarafından WEF’e katılan hükümet ve şirketlere hitaben yazılmış mektupta, “Bizden daha fazla vergi alın” denildi.

Mektupta, “Milyonerler olarak mevcut vergi sisteminin adil olmadığını biliyoruz. Birçoğumuz dünyanın son iki yılda çok büyük acılar yaşadığını ve bu süreçte servetimizin daha da arttığını görüyoruz. Ancak aramızda neredeyse kimse dürüst bir şekilde payımıza düşen vergileri ödemek zorunda kaldığımızı söyleyemeyiz" ifadeleri yer aldı. Ayrıca mektupta, "5 milyon dolardan fazla serveti olanlardan yüzde 2, milyarderlerden yüzde 5’e kadar servet vergisi elde edilmesi halinde 2,52 trilyon dolar vergi geliri oluşturabilir ve 2,3 milyar insanın yoksulluktan çıkmasına yardımcı olabilir" önerisi de yer aldı.

HER GÜN 21 BİN 300 KİŞİ EŞİTSİZLİKTEN ÖLÜYOR

Mevcut sistemin yarattığı eşitsizlikten faydalanan milyarderlerin daha fazla vergi ödeme Eşitsizliğin nedenlerine vergiyle örtbas girişimi Oxfam verilerine göre, dünyada 10 kişinin serveti 3,1 milyar kişinin servetini aşıyor. Ultra zenginler ise daha fazla vergi ödeyerek eşitsizliği azaltacağını iddia ediyor önerisi, dünyada servet dağılımına ilişkin açıklanan verilerin gölgesinde kalıyor. Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam'in 17 Ocak'ta açıkladığı rapora göre, dünyada en zengin 10 kişinin serveti 3,1 milyar kişinin toplam servetini aştı, 160 milyon kişi daha yoksulluğa sürüklendi ve her gün en az 21 bin 300 kişi eşitsizlik nedeniyle hayatını kaybediyor.

Raporda, dünyada 252 erkeğin servetinin Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'deki 1 milyar kadın ve kız çocuğunun toplam servetinden fazla olduğu, pandemi döneminde işini ve gelirini kaybeden kadın sayısının ise 13 milyona ulaştığı da yer almıştı. Oxfam CEO'su Danny Sriskandarajah, "Adil olmayan ekonomik sistemimiz en zenginler için göz kamaştırıcı derecede beklenmedik fırsatlar sunmayı başarıyor ancak en yoksulları koruyamıyor" açıklaması yapmıştı.