Birinci sınıflar ve okulöncesi eğitimi alanlar 21 Eylül’de okula başlayacak ancak çocukların okula gidip gitmemesi velilerin inisiyatifinde. Uzmanlar ise ailelerin sosyoekonomik durumlarının bu konuyla doğrudan bağlantılı olduğu görüşünde.

Eşitsizlik büyüyecek

Meral DANYILDIZ

Okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıfa başlayan öğrenciler için eğitim öğretim 21 Eylül’de başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açılacak okullar konusunda inisiyatifi velilere bırakmakla yetindi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler için "Velilerimiz isterlerse öğrenciyi yüz yüze eğitime göndermeme konusunda mazeret beyan edebilirler” ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre ise salgın koşullarında başlayacak eğitimde topun velilere atılması var olan eşitsizliği daha da derinleştirecek.

ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, bir an önce öğrencilerin yüz yüze eğitimle okulda arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle bir araya gelmesini hedeflemek gerektiğini söyledi. Alınan kararla eşitsizliğin derinleşeceğini aktaran Bozdoğan, “Öğrenci ailelerinin çocuklarını okula göndermeme tercihinde bulunması temel bir hak. Ancak bu hakkın kullanılmasıyla öğrenci ailelerinin sosyoekonomik yapısının doğrudan bağlantısı var. Kimi ailelerin çocukları okula gitmezken ve o aileler kendi ekonomik olanaklarından kaynaklı eğitimi evde tamamlayabilecekken, bazı ailelerin bu imkâna sahip olmadığı için çocuklarını okula göndermek zorunda kalması çok ciddi eşitsizlikler yaratacak” dedi.

Bozdoğan, eğitimle ilgili ilk deneyimlere sahip olacak çocukların öğretmenle kuracağı yüz yüze ilişkinin çok önemli olduğunu kaydetti:

“Seyreltilmiş ve aşamalı geçiş doğru bir yöntem ancak velilerin tercihine bırakılmış, eşitsizlikleri derinleştiren ve ne olacağı belirsiz bir sürece götüren bir yaklaşım doğru değil.”

EŞİTSİZLİK AÇILACAK

Eğitim Uzmanı Ali Taştan ise, çocukların okula gidip gitmemesine velinin değil Sağlık Bakanlığı öncülüğünde MEB’in karar vermesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Taştan, şöyle konuştu:

“Sağlık Bakanlığı ve MEB buna karar veremedi. Topu velinin kucağına attılar. Bana göre doğru bir uygulama değil. Neden? Çünkü bir kısım çocuk gidecek, bir kısmı gitmeyecek. Çocukların bir kısmı öğretmenle tanışacak, yüz yüze eğitim alacak, bir kısmı hiç tanışmayacak. Zaten ülkede eğitime erişimde ortaya çıkan eşitsizlik açılmış olacak.”